Går Putin imod: Ingen vil overgive sig

Wagner-gruppens leder slår tilbage mod Putin og siger, at det er forkert af præsidenten at tale om forræderi

Udgivet Opdateret

Kort tid efter at Ruslands præsident, Vladimir Putin, i en tale har talt om forræderi under de igangværende uroligheder i landet, svarer den anden af begivenhedernes absolutte hovedpersoner igen.

Lederen af Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at det er forkert af Putin at anklage ham for forræderi.

Putin talte om højforræderi i sin tale, men uden at nævne Wagner-gruppen eller dens leder ved navn.

Vil ikke overgive sig

Ifølge flere internationale medier, herunder britiske BBC, er der tale om en lydfil, der er offentliggjort på en kanal, der tilhører Wagner-gruppen, på beskedtjenesten Telegram.

I lydfilen understreger en stemme, der ifølge BBC er magen til Prigozjins, at "ingen har planer om at overgive sig på Putins ordre".

- Vi er patrioter. Vi har kæmpet og kæmper nu. Og ingen kommer til at gøre, som præsidenten, FSB (russisk efterretningstjeneste, red.) eller andre ønsker, og indrømme vores skyld.

Vokser time for time

- For vi vil ikke have, at landet fortsat lever med korruption, løgne og bureaukrati, siger Prigozjin ifølge BBC.

Konflikten i Rusland, som lørdag ser ud til at vokse time for time, kulminerede for alvor, da Prigozjin fredag aften beskyldte det russiske forsvar for at have bombet Wagner-gruppens positioner i Ukraine, hvor de kæmper side om side.

Forsvarsministeriet i Rusland kaldte beskyldningerne pure opspind.

Vil vælte ledelsen

Wagner-chefen svarede igen ved at flytte sine soldater tilbage over grænsen til Rusland, hvor de nu ifølge det britiske forsvarsministerium har kurs mod hovedstaden, Moskva.

Prigozjin har sagt helt åbent, at han vil vælte den russiske militærledelse. Han har dog afvist, at han er i gang med et militærkup.

Wagner-gruppen beskrives som et netværk af russiske lejesoldater. Jevgenij Prigozjin har tidligere været en af Putins nærmeste allierede.

Her ses Wagner-leder Jevgenij Prigozjin i militærhovedkontoret i den sydrussiske by Rostov, hvor Wagner-soldater har taget kontrollen. Efter en tale fra Ruslands præsident, Vladimir Putin, tidligere lørdag, slår Prigozjin hårdt tilbage og siger, at ingen har tænkt sig at overgive sig på Putins ordre.
Her ses Wagner-leder Jevgenij Prigozjin i militærhovedkontoret i den sydrussiske by Rostov, hvor Wagner-soldater har taget kontrollen. Efter en tale fra Ruslands præsident, Vladimir Putin, tidligere lørdag, slår Prigozjin hårdt tilbage og siger, at ingen har tænkt sig at overgive sig på Putins ordre.

WAGNER-GRUPPEN

Wagnergruppen (russisk: Группа Вагнера, Gruppa Vagnera også kendt som Group Wagner, PMC Wagner, ChVK Wagner, (Russisk: ЧВК Вагнера, tr. TJVK Vagnera)) er en russisk paramilitær organisation. baseret i Krasnodar kraj.

Organisationen har været aktiv i en række konfliktområder og har deltaget i flere konflikter i Afrika, Mellemøsten og i Ukraine. Organisationen har deltaget i operationer i Borgerkrigen i Syrien på den syriske regerings side, og fra 2014 til 2015 i Krigen i Donbass i Ukraine til støtte for separatisterne i de selverklærede folkerepublikker Donetsk og Luhansk og ved Ruslands annektering af Krim og under krigen i Ukraine i 2022.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS