Jordskælv lukker stor turistattraktion

Efter der tidligt torsdag er sket flere rystelser i området omkring Islands Blå Lagune, lukkes den i en uge

Udgivet Opdateret

På grund af en række jordskælv i Island bliver Den Blå Lagune midlertidigt lukket.

Det skriver nyhedsbureauet dpa, efter at det også er blevet meldt ud på lagunens hjemmeside.

Nedlukningen vil gælde i en uge - frem til den 16. november klokken 07.00 - fremgår det.

- Beslutningen er blevet truffet for at sikre kvaliteten af oplevelsen for vores gæster, hvilket er blevet forstyrret af seismisk aktivitet, og for at imødegå den vedvarende stress for vores medarbejdere, lyder det.

Populær attraktion

Den Blå Lagune er en populær turistattraktion og ligger på halvøen Reykjanes omkring 40 kilometer sydvest for Islands hovedstad, Reykjavik.

Ifølge dpa oplyser den islandske vejrmyndighed Vedurstofa, at der opstod hundredvis af rystelser i området mellem onsdag aften og torsdag morgen - herunder flere med en størrelse på mere end 4, og et enkelt, der kom tæt på 5.

- I denne tid vil Den Blå Lagune nøje overvåge den seismiske udvikling og revurdere situationen efter behov, lyder det på hjemmeside.

Stadig usikkert

Det er stadig uklart, om bølgen af jordskælv peger i retning af, at der i den nærmeste fremtid vil blive udløst et vulkanudbrud.

Siden 2020 har Reykjanes-området set flere perioder med forhøjet seismisk aktivitet. Tre gange på de tre år er det endt med vulkanudbrud.

I oktober begyndte den seneste bølge, som indtil videre har medført tusindvis af skælv.

Jordskælv er Jordens plader der tørner sammen

Læs her, hvordan danske geologer fra Geus beskriver jordskælv:

* Jordens overflade er delt op i en række 50-300 kilometer tykke stive stenplader, der konstant bevæger sig i forhold til hinanden.

* Jordens kontinenter sidder fast på disse plader. Der ligger ufattelige kræfter bag pladernes bevægelser, og det klippemateriale, som pladerne består af, bliver bøjet og vredet.

* Til tider opstår der så store spændinger i klippematerialet, at det pludselig revner, og de to sider af brudfladen forskyder sig i forhold til hinanden med et voldsomt ryk.

* Herved frigives en masse energi, der i form af seismiske bølger spreder sig igennem kloden som ringe i vand. Når de seismiske bølger passerer et sted på jordoverfladen, mærker vi det som et jordskælv.

* Den mest berømte metode til angivelse af et jordskælvs størrelse er udviklet af den amerikanske seismolog Charles F. Richter, som har lagt navn til richterskalaen. Det er den nok mest kendte jordskælvsskala.

* Richterskalaen er udviklet til at sammenligne størrelsen på jordskælv i Californien. Den er tilpasset de særlige geologiske forhold, der er i Californien.

* Ved især meget kraftige skælv andre steder i verden anses richterskalaen i dag ikke som den bedste.

* Momentmagnitudeskalaen bruger flere fysiske parametre til at udregne et såkaldt Mw-tal, som er et udtryk for skælvets størrelse.

* Mw-tallet udtrykker, hvor meget energi der er blevet udløst ved skælvet. Mw-tallet kan sammenlignes for alle typer af jordskælv.

* Momentmagnitudeskalen anvendes i dag ved alle mellemstore og store jordskælv.

Kilde: De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

Den danske vulkanolog Rikke Pedersen udtalte i den forbindelse til Ritzau, at bølgens udvikling er svær at forudse.

Kommer tættere og tættere på

- For hver dag der går med den her seismiske sværm, går vi mod det næste vulkanudbrud, sagde hun.

Island ligger mellem to tektoniske plader - den eurasiske og den nordamerikanske plade - som er blandt de største på planeten. Det betyder, at Island er et seismisk og vulkansk brændpunkt, da de to plader bevæger sig i hver sin retning.

Powered by Labrador CMS