Kina kritiserer Rusland og Vesten

- Alle landes suverænitet skal respekteres, står der i Kinas officielle holdningspapir til krigen i Ukraine

Udgivet Opdateret

Kinas holdning til krigen i Ukraine har længe været genstand for debat, men natten til fredag dansk tid - årsdagen for Ruslands invasion - har kæmperepublikken frigivet et officielt holdningsdokument.

Dokumentet udpensler gennem 12 punkter Kinas holdning til krigen i Ukraine.

I det allerførste punkt, som hedder "Respekt for alle landes suverænitet", skriver Kina, at "universelt anerkendt international lov, herunder formålene og principperne i FN-Pagten, nøje skal overholdes".

Sikkerhed ikke forfølges

- Alle lande, store som små, stærke eller svage, rige eller fattige, er ligeværdige medlemmer af det internationale samfund, skriver Kina.

Der er både slet skjult kritik af Rusland og Vesten at finde i dokumentet.

- Et lands sikkerhed bør ikke forfølges på bekostning af andre (landes, red.), skriver Kina.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har ofte forsøgt at gøre krigen i Ukraine til et spørgsmål om russisk sikkerhed.

Bekymring ignoreret

Han har hævdet, at Vesten ville forsøge at indlemme Ukraine i den vestlige forsvarsalliance Nato, hvorfra amerikanske våben i teorien ville kunne opstilles ved grænsen til Rusland.

- Det står allerede klart nu (...), at fundamentale russiske bekymringer er blevet ignoreret, sagde Putin en måneds tid inden invasionen af Ukraine.

Dokumentet fra Kina fastslår dog også, at "sikkerheden i en region ikke bør opnås ved at styrke eller udvide militære blokke ".

Bør forhandle

Det kan læses som en hentydning til idéen om at udvide Nato mod øst, som Rusland opfatter som en trussel.

Kina opfordrer i dokumentet de involverede parter til at vende tilbage til forhandlingsbordet.

- Dialog og forhandlinger er den eneste holdbare løsning på Ukraine-krisen. Alle bestræbelser, der fremmer en fredelig løsning på krisen, skal tilskyndes og støttes, står der.

Alle forsøg på at nå frem til en fredsaftale mellem Rusland og Ukraine er brudt sammen.

Vil ikke opgive regioner

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, står hårdt på, at Rusland ikke skal have lov til at beholde noget som helst af det territorie, som det har vundet under krigen.

Kinas præsident, Xi Jinping (til højre), mødtes med sin russiske pendant, Vladimir Putin (til venstre), få uger inden Rusland invaderede Ukraine. Kina har natten til fredag frigivet et dokument med landets officielle holdning til krigen i Ukraine. (Arkivfoto).
Kinas præsident, Xi Jinping (til højre), mødtes med sin russiske pendant, Vladimir Putin (til venstre), få uger inden Rusland invaderede Ukraine. Kina har natten til fredag frigivet et dokument med landets officielle holdning til krigen i Ukraine. (Arkivfoto).

KORT OM KONFLIKTEN

Krigen i Donbass, også kendt som Krigen i Østukraine er en igangværende konflikt siden 2014 i regionen Donbass i det østlige Ukraine.

Konflikten startede efter Den ukrainske revolutionen i 2014 og Krimkrisen i 2014. Separatister overtog kontrollen med offentlige bygninger, og erklærede Donbass uafhængigt fra Ukraine. Den 6. april 2014 blev Folkerepublikken Donetsk oprettet i Donetsk oblast, dette markerer starten på konflikten. Den 27. april samme år blev Folkerepublikken Lugansk i Luhansk oblast oprettet. I alt er over 5.000 mennesker er meldt dræbt og over 1,5 millioner er drevet på flugt.

Kilde: Wikipedia

Vladimir Putin har derimod sagt, at han ikke vil opgive de regioner, som Rusland har annekteret med folkeafstemninger. Folkeafstemningerne har dog fået stor kritik internationalt for at være ulovlige.

Powered by Labrador CMS