Klar på stop for russisk olie

Ifølge Tysklands forbundskansler arbejder alle EU-lande konstruktivt for at nå til enighed om olieembargo

Udgivet Opdateret

Mere end tre uger er der gået, siden EU-Kommissionen fremlagde sit udspil til den sjette sanktionspakke.

Hidtil har EU-landene ikke kunnet enes om den afgørende del af pakken: et stop for russisk olie. Men forud for et ekstraordinært EU-topmøde i denne uge i Bruxelles er der nu bevægelse.

Et kompromisforslag kan betyde, at EU-landene udfaser russisk olie leveret via skibe inden for otte måneder. Til gengæld undtager man indtil videre olie leveret i rørledninger. Det vil være en stor hjælp for Ungarn, der hidtil har været den skarpeste modstander af en hurtig udfasning af russisk olie.

Peger i retning af enighed

Ungarn henviser til, at man er dybt afhængig af russisk olie gennem rørledninger og ikke har adgang til havne, der kan levere olie fra andre nationer.

På vej ind til det ekstraordinære topmøde er Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, optimistisk i forhold til at nå en aftale.

- Alt, hvad jeg hører, peger i retning af, at vi når til enighed, siger Olaf Scholz.

Han peger på, at landene arbejder konstruktivt for at nå i mål med en aftale.

Det skal være slut med russisk olie i EU. Nu er man ved at nå enighed.
Det skal være slut med russisk olie i EU. Nu er man ved at nå enighed.

KORT OM KONFLIKTEN

Krigen i Donbass, også kendt som Krigen i Østukraine er en igangværende konflikt siden 2014 i regionen Donbass i det østlige Ukraine.

Konflikten startede efter Den ukrainske revolutionen i 2014 og Krimkrisen i 2014. Separatister overtog kontrollen med offentlige bygninger, og erklærede Donbass uafhængigt fra Ukraine. Den 6. april 2014 blev Folkerepublikken Donetsk oprettet i Donetsk oblast, dette markerer starten på konflikten. Den 27. april samme år blev Folkerepublikken Lugansk i Luhansk oblast oprettet. I alt er over 5.000 mennesker er meldt dræbt og over 1,5 millioner er drevet på flugt.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS