Nu vil Kina tage affære

Verdens største forurener fastslår torsdag, at CO2- udledning skal begynde at falde inden 2030

Et kulfyret varmekompleks i Kina, som er verdens største forurener. Beijing fastslår torsdag, at landets CO2- udledning skal begynde at falde inden 2030.
Et kulfyret varmekompleks i Kina, som er verdens største forurener. Beijing fastslår torsdag, at landets CO2- udledning skal begynde at falde inden 2030.
Udgivet Opdateret

Intet land i verden forurener som Kina.

Nu fastslår landet, at det CO2- udledning skal begynde at falde inden 2030.

Samtidig gentager Beijing en tidligere erklæret målsætning om såkaldt CO2-neutralitet inden 2060. Desuden skal energiintensiteten i økonomien reduceres med over 65 procent. Det er et udtryk for, hvor effektivt man anvender energien.

I henhold til Parisaftalen skal alle lande med jævne mellemrum opdatere frivillige mål for udslip - omtalt som Nationally Determined Contributions (NDC). Kina kommer med sit nye NDC kort før FN's klimatopmøde i Glasgow.

Stor usikkerhed

Kina har over 1,4 milliarder mennesker, en stor del af verdens industri, og det står for over 25 procent af verdens samlede klimaudslip.

Blandt iagttagere har det været ventet, at den kinesiske udledning ville begynde at falde inden 2030. 

Det er nyt, at det nu er en del af regeringens officielle handlingsplan.

Der hersker stor spænding om, hvad Kina har med til Glasgow. Der er højst usikkert, om den kinesiske leder, præsident Xi Jinping, selv kommer til Glasgow.

Mere naturkraft

Landets mangeårige klimaforhandler, Xie Zhenhua, har understreget betydningen af COP26.

Kina vil ifølge regeringens nye handlingsplan reducere mængderne af affald, fremme vedvarende energi og reformere landets elnetværk, hvilket vil bidrage til reduktionen af CO2-udslip.

Den nye handlingsplan gentager Kinas målsætninger om at bringe vind og solkapaciteten op på 1200 gigawatt inden årtiets udgang. Ligesom der skal bygges flere vandkraftværker og atomkraftværker samt yderligere udvikling af naturgasressourcer.

Powered by Labrador CMS