Over 100 dræbt under jordskælv i Tyrkiet

I flere lande er der dødsofre for særdeles kraftigt jordskælv. Tyrkiet beder om international hjælp

Udgivet Opdateret

Mange er døde under et kraftigt jordskælv med en beregnet størrelse på omkring 7,8, som har ramt det sydlige Tyrkiet og kunne mærkes i Cypern, Libanon og Syrien natten til mandag.

Også flere efterskælv har ramt regionen.

Den Amerikanske Geologiske Undersøgelse (USGS), der monitorerer jordskælv på verdensplan, oplyser, at skælvet fandt sted klokken 02.17 dansk tid svarende til 04.17 lokal tid.

Jordskælvet har ført til mange sammenstyrtede bygninger.

I alarmtilstand

Tyrkiet har erklæret en alarmtilstand på niveau fire, som også udløser en opfordring til det internationale samfund om at komme med hjælp.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Mandag morgen er der langtfra overblik over situationen, men dødstallene stiger fortsat i både Tyrkiet og Syrien. Det tyrkiske katastrofeagentur melder om mindst 76 døde og 440 sårede i jordskælvet.

Også i Syrien er der døde. Mindst 42 er døde på tværs af tre regioner i Syrien ifølge statsmedier. Det skriver Reuters.

I flere provinser i Tyrkiet er der mange kollapsede bygninger. Det gælder både Osmaniye-provinsen, Diyarbakir-provinsen og Malatya-provinsen. I sidstnævnte er mindst 140 bygninger styrtet sammen, oplyser guvernør Hulusi Sahin ifølge nyhedsbureauet AP.

Et billede fra nyhedsbureauet Sana viser en sammenstyrtet bygning i Hama i Syrien.
Et billede fra nyhedsbureauet Sana viser en sammenstyrtet bygning i Hama i Syrien.

Graver folk ud

Jordskælvet ramte i en dybde af cirka 17,9 kilometer i nærheden af byerne Gaziantep og Osmaniye ifølge USGS.

Beredskab og Tyrkiets indenrigsministerium har sendt redningsarbejdere ud for at grave folk ud af murbrokkerne. Det skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

USGS skriver i en vurdering, at der er sandsynlighed for "markante tab".

Det står klart, at jordskælvet har kunnet mærkes i et stort område.

Folk står nær en ambulance, mens der en redningsindsats er i gang, efter at et jordskælv ramte blandt andet Diyarbakir i det sydlige Tyrkiet.
Folk står nær en ambulance, mens der en redningsindsats er i gang, efter at et jordskælv ramte blandt andet Diyarbakir i det sydlige Tyrkiet.

Voldsomme rystelser

Flere øjenvidner i regionen melder om voldsomme rystelser.

- Borgere i Libanon, Syrien, Cypern og Israel melder at have mærket et jordskælv klokken 03.20 Beirut-tid, skriver Timour Azhari, som er journalist for nyhedsbureauet Reuters og befinder sig i Beirut, på Twitter.

Billeder fra den tyrkiske tv-kanal TRT viser, at folk er gået ud på snedækkede gader. Det skriver Reuters. De billeder viser også skader på bygninger.

Et meget kraftigt jordskælv ramte den sydlige del af det centrale Tyrkiet natten til mandag og blev efterfulgt af endnu et kraftigt skælv. Her ses stedet, hvor det ramte.
Et meget kraftigt jordskælv ramte den sydlige del af det centrale Tyrkiet natten til mandag og blev efterfulgt af endnu et kraftigt skælv. Her ses stedet, hvor det ramte.

Varede et minut

Jordskælvet varede omkring et minut og ødelagde mange vinduer ifølge et Reuters-vidne.

Tyrkiet er en af verdens mest aktive jordskælvszoner.

Skælvet natten til mandag blev efterfulgt af et skælv med en beregnet størrelse på 6,7. Det fandt sted 11 minutter efter det første jordskælv ifølge USGS.

Jordskælv er Jordens plader der tørner sammen

Læs her, hvordan danske geologer fra Geus beskriver jordskælv:

* Jordens overflade er delt op i en række 50-300 kilometer tykke stive stenplader, der konstant bevæger sig i forhold til hinanden.

* Jordens kontinenter sidder fast på disse plader. Der ligger ufattelige kræfter bag pladernes bevægelser, og det klippemateriale, som pladerne består af, bliver bøjet og vredet.

* Til tider opstår der så store spændinger i klippematerialet, at det pludselig revner, og de to sider af brudfladen forskyder sig i forhold til hinanden med et voldsomt ryk.

* Herved frigives en masse energi, der i form af seismiske bølger spreder sig igennem kloden som ringe i vand. Når de seismiske bølger passerer et sted på jordoverfladen, mærker vi det som et jordskælv.

* Den mest berømte metode til angivelse af et jordskælvs størrelse er udviklet af den amerikanske seismolog Charles F. Richter, som har lagt navn til richterskalaen. Det er den nok mest kendte jordskælvsskala.

* Richterskalaen er udviklet til at sammenligne størrelsen på jordskælv i Californien. Den er tilpasset de særlige geologiske forhold, der er i Californien.

* Ved især meget kraftige skælv andre steder i verden anses richterskalaen i dag ikke som den bedste.

* Momentmagnitudeskalaen bruger flere fysiske parametre til at udregne et såkaldt Mw-tal, som er et udtryk for skælvets størrelse.

* Mw-tallet udtrykker, hvor meget energi der er blevet udløst ved skælvet. Mw-tallet kan sammenlignes for alle typer af jordskælv.

* Momentmagnitudeskalen anvendes i dag ved alle mellemstore og store jordskælv.

Kilde: De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

Powered by Labrador CMS