Presset Putin truer med atomvåben

Putin truer med atomvåben, mens ukrainske styrker rykker længere frem i Donbas. Få overblikket her

Udgivet Opdateret

De seneste uger har der været snak om succesfulde ukrainske modangreb, nye russiske styrker og området Donbas.

I de seneste dage har især retorikken om krigen i Ukraine taget til, mens FN's Generalforsamling er samlet i den amerikanske millionby New York City.

Her kan du læse dig ind på de markante udviklinger i konflikten i Ukraine:

Ukrainske soldater rykker længere ind i Donbas

De ukrainske styrker har i de seneste uger succesfuldt lanceret modangreb i og omkring regionen Luhansk. Regionen udgør sammen med Donetsk-regionen det område, som kaldes Donbas.

Russerne har måttet overgive flere strategiske nøglepositioner i og omkring Luhansk, og ukrainerne forventer ifølge regionens guvernør at kunne tage den strategisk vigtige by Lysytjansk ganske snart.

Putin vil mobilisere nye styrker

Ukraines fremmarch i Luhansk har fået flere russiske bataljoner til at opgive positioner i regionen. Den formelle forklaring fra Rusland er, at man vil koncentrere styrkerne i forsvaret af Donetsk.

Onsdag morgen meddelte præsident Vladimir Putin så i en tale, at han agter at mobilisere 300.000 af Ruslands reservestyrker til krigen i Ukraine.

Separatister vil holde folkeafstemninger i besatte områder

Lederne af de prorussiske separatister i Donetsk og Luhansk varslede tirsdag, at der var folkeafstemninger på vej i de to regioner. Folkeafstemninger, som kunne indlemme regionerne i Den Russiske Føderation.

Planerne blev som forventet mødt med fordømmelse ved FN's Generalforsamling, som i disse dage finder sted i New York City i USA.

Rusland har siden krigens begyndelse anskuet Luhansk og Donetsk som selvstændige stater. Putin vil ifølge eget udsagn "befri dem".

Ruslands præsident, Vladimir Putin, sagde onsdag morgen i en tale, at han agter at mobilisere 300.000 soldater fra landets reserve.
Ruslands præsident, Vladimir Putin, sagde onsdag morgen i en tale, at han agter at mobilisere 300.000 soldater fra landets reserve.

Putin truer med atomangreb

I sin tale onsdag morgen dansk tid beskyldte Putin Vesten for atomafpresning mod Rusland.

Præsidenten sagde, at Rusland har "masser af våben til at besvare", hvad han kalder vestlige trusler.

- Dem, der prøver at afpresse os med atomvåben, bør vide, at vinden pludselig kan blæse i deres retning, sagde Putin ifølge det britiske medie BBC.

Rusland møder modstand på egne gader

Putins ordre om at mobilisere 300.000 soldater fra landets reserve mødte umiddelbart stor modstand i Rusland.

Ruslands opposition opfordrede samme dag til protestaktioner mod præsidenten, efter at han havde givet ordre om en mobilisering af 300.000 soldater fra landets reserve.

Russisk politi foretog anholdelser af hundredvis af personer, som deltog i protester eller møder vendt mod krigen, oplyser ngo'er.

EU vil stramme skruen over for Rusland yderligere

EU's udenrigsministre blev ved et ekstraordinært møde onsdag aften i New York City enige om, at der skulle indføres flere sanktioner mod Rusland.

Det var den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), som natten til torsdag dansk tid kunne oplyse, at man stadig kan se på sanktioner mod russiske oligarker og begrænsning af kritiske produkter til Ruslands økonomi og militærindustri.

Vladimir Putin

Navn: Vladimir Vladimirovitj Putin.

Født: 7. oktober 1952.

Fødested: Leningrad (nu Sankt Petersborg), Rusland.

Søn af: Fabriksarbejder Vladimir Putin og Maria Putin.

Nationalitet: Russisk.

Uddannelse: Jura ved Leningrad Universitet 1975.

Civilstand: Skilt. Gift med Ludmila Shkrebneva Putin fra 1983 til 2014.

Fritidsinteresser: Judo. Har det sorte bælte.

Kilde: Ritzau
Powered by Labrador CMS