Putin hævner sig mod kendte stjerner

To fremtrædende kunstnere fra Ruslands teaterverden er idømt seks års fængsel for stykke om islamister.

Udgivet Opdateret

To af de mest fremtrædende personligheder i Ruslands teaterverden blev mandag idømt seks års fængsel for at have forsvaret "terrorisme".

Det skriver Reuters fra en retssal i Moskva, hvor sagen har vakt opsigt som en vigtig test af graderne for kunstnerisk frihed i dagens Rusland.

De to dømte er instruktøren Zhenya Berkovich og dramatikeren Svetlana Petriychuk, som blev anholdt i maj for et stykke om russiske kvinder, der gifter sig med medlemmer af Islamisk Stat (IS).

Putin slår hårdt ned på alt, hvad han opfatter som modstand.

Anholdt sidste år

Retssagen mod de to kvinder fandt sted for lukkede døre ved en militær domstol. De blev begge anholdt i maj sidste år, hvilket sendte chokbølger gennem Ruslands kulturliv.

Dommeren sagde, at de to kvinder havde forsøgt at retfærdiggøre terrorisme i deres stykke om kvinder, der giftede sig med jihadister i Syrien.

Kvinderne i stykket fra 2021 bliver narret ind i deres ægteskaber med militante medlemmer af IS.

Straffekoloni

Anklagemyndigheden havde krævet, at de to kvinde - den 39-årige Zhenya Berkovich og den 44-årige Svetlana Petriychuk - skulle straffes med seks år i en straffekoloni.

Det russiske kulturliv har været under stigende pres for at yde selvcensur og undgå provokationer af nogen efter begyndelsen på den russiske invasionskrig mod Ukraine i februar 2022.

Berkovich har også skrevet digte, som kritiserer russernes militære offensiv i Ukraine.

Powered by Labrador CMS