Solgt for over 250 millioner

Køber har vundet et hammerslag på 262 millioner kroner for verdens ældste stort set komplette hebraiske bibel

Udgivet Opdateret

Verdens ældste stort set komplette hebraiske bibel er netop blevet solgt på auktion for 38,1 millioner dollar. Det svarer til 262 millioner danske kroner.

Auktionarius slog hammeren i bordet, efter at to potentielle købere igennem fire minutter havde udkæmpet en budkrig, der pressede prisen op på de mange millioner.

I sidste ende var det Alfred Moses, der kunne kalde sig den rette ejermand.

Den tidligere amerikanske diplomat, som tidligere har været USA's ambassadør i Rumænien, har dog ikke planer om at beholde den hebraiske bibel længe.

Han købte nemlig biblen på vegne af en amerikansk ngo, som agter at forære det gamle stykke historie til ANU-Museet for det Jødiske Folk i den israelske kystby Tel Aviv.

Mere end 1.000 år gammel

Eksemplaret af den hebraiske bibel er kendt som The Codex Sassoon. Undersøgelser anslår, at den er produceret i enten det niende eller tiende århundrede, hvilket altså gør den mere end 1.000 år gammel.

Ingen anden hebraisk bibel fra den periode er fundet i så god stand før.

Tilhører det jødiske folk

Alfred Moses siger i et interview om købet, at han "glæder sig over at vide, at bogen tilhører det jødiske folk".

- Den hebraiske bibel er verdenshistoriens mest indflydelsesrige bog og udgør grobunden for den vestlige civilisation, siger han.

Dette eksemplar af den hebraiske bibel, som er kendt som The Codex Sassoon, er verdens ældste af så god stand. Undersøgelser viser, at den formentlig er blevet produceret i det niende eller tiende århundrede.
Dette eksemplar af den hebraiske bibel, som er kendt som The Codex Sassoon, er verdens ældste af så god stand. Undersøgelser viser, at den formentlig er blevet produceret i det niende eller tiende århundrede.

Betydelig mere komplet

Ifølge auktionshuset, som solgte den historiske bog, er den betydeligt mere komplet end Aleppo Codex og ældre end Leningrad Codex, som er to andre berømte historiske eksemplarer af den hebraiske bibel.

Salget af den hebraiske bibel overgår lige netop salgsprisen for Codex Leicester, en samling videnskabelige værker af italieneren Leonardo da Vinci, som blev købt af Microsoft-ejeren Bill Gates.

Den amerikanske forfatning

Det dyreste historiske dokument, som nogensinde er blevet solgt på auktion, er dog stadigvæk et af de første eksemplarer af den amerikanske forfatning, som i november 2021 blev solgt for 43 millioner dollar.

Det svarer til 295,7 millioner danske kroner.

Powered by Labrador CMS