Syv ramt i skyderi

Endnu et skyderi rammer USA, efter at en bølge af hændelser har sat våbenlovgivningen til debat i landet.

Udgivet Opdateret

En række skyderier har den seneste tid rystet USA. Søndag eftermiddag lokal tid har endnu et ramt landet - denne gang i Los Angeles.

Her er mindst syv personer blevet såret.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Ramt i park

Skyderiet fandt sted parken i Peck Park, som ligger i kvarteret San Pedro, oplyser myndighederne.

Alle ofre er kørt til hospitaler i nærheden. To er i kritisk tilstand. Der er tale om fire mænd og tre kvinder, men ingen yderligere oplysninger om alder og yderligere tilstand er bekræftet af politiet.

Skyderiet skete omkring klokken 15.50 lokal tid.

Der er ingen oplysninger om hverken gerningsmand eller motiv.

Våbenlov til debat

Det er blot et par uger siden, at et andet blodigt skyderi trak overskrifter. Her blev seks personer dræbt ved en 4. juliparade i en forstad til Chicago. Den formodede gerningsmand blev anholdt efter flere timers menneskejagt.

Også det skyderi fandt sted i en park.

Våbenlovgivningen i USA har de seneste måneder været til debat, ikke mindst efter en massakre på 19 skolebørn og to lærere 24. maj i Uvalde i Texas efterfulgt af et andet skyderi i Buffalo i New York. Her blev ti personer skudt og dræbt.

Siden har præsident Joe Biden ytret, at han ønsker at stramme landets lempelige våbenlovgivning.

Flere baggrundtjek

I juni formåede det amerikanske Senat at gennemføre den første større lovændring på våbenområdet i 28 år. Senatet har i mange år været hæmskoen for en stramning af våbenlovgivningen.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Den nye lov betyder blandt andet, at flere mennesker skal igennem et baggrundstjek, hvis de ønsker at købe skydevåben. Det er blandt andre personer, der er dømt for vold i hjemmet. Det samme gælder personer med domme for alvorlig ungdomskriminalitet.

I forbindelse med underskrivelsen af den nye lov sagde Joe Biden, at der "stadig udestår meget arbejde", skriver AFP.

Mindst syv personer er såret under et skyderi i en park i Los Angeles søndag eftermiddag lokal tid. To er i kritisk tilstand. (Arkivfoto).
Mindst syv personer er såret under et skyderi i en park i Los Angeles søndag eftermiddag lokal tid. To er i kritisk tilstand. (Arkivfoto).

DET LIGGER I AMERIKANERNES DNA AT KUNNE BÆRE VÅBEN

I sommeren 1787 blev USA's forfatning grundlagt i staten Philadelphia. Der var og er tale om et af verdenshistoriens smukkeste dokumenter, som samlede en række autonome stater.

Men der opstod problemer, fordi flere lokale ledere følte, at forfatningen udelukkende fastslog, hvad regeringen kunne gøre - men ikke, hvad den ikke kunne gøre. Der skulle en række justeringer til.

En række punkter blev udfærdiget i en såkaldt rettighedserklæring. 

Et af punkterne i rettighedserklæringen var retten til frit at bære våben og kunne forsvare sig selv, ens ejendom og familie. Det punkt er fuldstændig ligeværdigt i forhold til andre punkter som ytringsfrihed, pressefrihed og religionsfrihed.

Derfor føler mange amerikanere, at de stadig har ret til at bære våben. Det ligger i amerikanernes DNA. Det er for mange lige så naturligt som at trække vejret.

Kilde: Douglas Pricer
Powered by Labrador CMS