Tyskland vil have sine kampvogne tilbage

Schweiz bekræfter, at Tyskland vil købe Leopard 2-kampvogne tilbage for at erstatte dem, som skal til Ukraine

Udgivet Opdateret

Tyskland vil købe 40 år gamle Leopard 2-kampvogne tilbage fra Schweiz, så de kan erstatte de kampvogne, som tyskerne sender til Ukraine.

Det bekræfter forsvarsministeriet i Schweiz.

Ifølge ministeriet har man modtaget den tyske anmodning fredag.

Som erstatning

Det er avisen Blick, som var først med nyheden. Her hedder det dog, at der blev sendt et brev med en tysk forespørgsel dateret 23. februar til den schweiziske forsvarsminister, Viola Amherd.

Her fremgår det, at de schweiziske kampvogne skal erstatte de kampvogne, som Tyskland og andre lande sender til Ukraine.

Forsvarsministeriet i Schweiz vil ikke oplyse, hvor mange kampvogne Tyskland vil købe tilbage. De er oprindeligt produceret i Tyskland.

Har 230

- Ud fra hærens synspunkt, så vil det i princippet være muligt at gøre sig fri af et begrænset antal kampvogne, siger ministeriet.

Schweiz råder over 230 Leopard 2-kampvogne. Af dem er 134 i aktiv tjeneste. De tilbageværende 96 er ude af drift, og det er dem, som tyskerne har øje på.

Men det skal besluttes i Schweiz om "ude af drift" også kan kategoriseres som "deaktiveret". Det er op til parlamentet at afgøre kampvognenes status.

Skal ikke til Ukraine

Ifølge schweizisk lov kan kun "deaktiveret" militært udstyr sælges.

En talsmand for det tyske forsvarsministerium garanterer Schweiz, at kampvognene ikke vil blive sendt videre til Ukraine.

De skal sendes tilbage til den tyske våbenfabrik Rheinmetall, så de kan bruges til at udfylde huller i EU-landes hære, fremgår det ifølge Reuters.

Tøvede længe

Schweiz er et erklæret neutralt land og har siden krigens start i Ukraine ikke været villig til at sende dele af sit militære udstyr til landet.

Tyskland er blandt flere europæiske lande, som har lovet at sende kampvogne til Ukraine. Det er især den moderne Leopard 2, der er efterspurgt.

Tyskland tøvede længe med at sige ja til kampvogne til Ukraine. Men gik med til det, da en koalition af lande besluttede at bidrage med deres eksemplarer af den tyske kampvogn.

Men der er voksende kritik af, at landene ikke hurtigt nok giver slip på deres leoparder. Blandt de kritiske er nu også Tyskland.

Schweiziske soldater i den tyskproducerede kampvogn Leopard 2. Schweiz råder over 230 af dem, og Tyskland vil gerne købe nogle af dem tilbage, så de kan erstatte de kampvogne, som Tyskland er i gang med at sende til det krigsramte Ukraine. (Arkivfoto)
Schweiziske soldater i den tyskproducerede kampvogn Leopard 2. Schweiz råder over 230 af dem, og Tyskland vil gerne købe nogle af dem tilbage, så de kan erstatte de kampvogne, som Tyskland er i gang med at sende til det krigsramte Ukraine. (Arkivfoto)

KORT OM KONFLIKTEN

Krigen i Donbass, også kendt som Krigen i Østukraine er en igangværende konflikt siden 2014 i regionen Donbass i det østlige Ukraine.

Konflikten startede efter Den ukrainske revolutionen i 2014 og Krimkrisen i 2014. Separatister overtog kontrollen med offentlige bygninger, og erklærede Donbass uafhængigt fra Ukraine. Den 6. april 2014 blev Folkerepublikken Donetsk oprettet i Donetsk oblast, dette markerer starten på konflikten. Den 27. april samme år blev Folkerepublikken Lugansk i Luhansk oblast oprettet. I alt er over 5.000 mennesker er meldt dræbt og over 1,5 millioner er drevet på flugt.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS