Udskudt i sidste øjeblik

Et problem med tændingen har fået SpaceX til at udskyde en planlagt opsendelse mandag morgen dansk tid

Udgivet Opdateret

SpaceX har mandag morgen dansk tid udskudt en planlagt opsendelse af fire astronauter til Den Internationale Rumstation (ISS).

Det skriver rumfartsvirksomheden på Twitter.

De fire, to astronauter fra USA, en fra De Forenede Arabiske Emirater og en kosmonaut fra Rusland, skulle have været afsted klokken 07.45.

Tømt for brændstof 

Nogle få minutter før afgang kunne man dog se på den direkte udsendelse fra Cape Canaveral i Florida, at opsendelsen var udskudt.

Det er et problem med tændingen, der har gjort det nødvendigt at udskyde.

Kort efter meddelelsen begyndte arbejdet med at få tømt fartøjet for brændstof og få de fire besætningsmedlemmer ud af det.

På vej til rumstation

Rumfartøjet, der skulle have været i luften mandag, hedder "Endeavour". Det ligger endnu ikke fast, hvornår man forsøger at sende fartøjet i luften igen.

Det er milliardæren Elon Musk, der står bag rumfartsvirksomheden SpaceX.

De fire astronauter, der skal sendes afsted med SpaceX, tilslutter sig en række øvrige astronauter på Den Internationale Rumstation.

Russisk kapsel sendt op

Søndag landede en ubemandet Sojus-kapsel, MS-23, på stationen. Den skal bringe tre astronauter tilbage til Jorden, efter at det fartøj, som de egentlig skulle bruge til at komme hjem, blev beskadiget af en lille meteorit.

Det drejer sig om den amerikanske astronaut Frank Rubio og de to russiske kosmonauter Dmitrij Petelin og Sergej Prokofjev.

Efter planen skal de bringes tilbage til Jorden i september.

Lækkede kølervæske

De tre ankom til Den Internationale Rumstation i september sidste år. De skulle egentlig kun have været på rumstationen til marts i år.

Men deres kapsel, MS-22, begyndte i midten af december at lække kølervæske, efter at den blev ramt af, hvad både russiske og amerikanske myndigheder mener er, en meget lille meteorsten.

Den russiske rumfartsadministration Roscosmos besluttede herefter at sende MS-23 til rumstationen for at erstatte MS-22.

Det var meningen, at MS-23 skulle opsendes med mandskab om bord, men på grund af omstændighederne blev den opsendt uden mandskab.

SpaceX måtte tidligt mandag morgen dansk tid udskyde en planlagt opsendelse.
SpaceX måtte tidligt mandag morgen dansk tid udskyde en planlagt opsendelse.

DEN INTERNATIONALE RUMSTATION

Den Internationale Rumstation (engelsk: International Space Station eller forkortet ISS) er en rumstation i kredsløb om jorden i en højde af ca. 386 km.

Rumstationen vejer ca. 450 ton. Rumstationen bevæger sig med en fart på 27.700 kilometer i timen og fuldfører næsten 16 kredsløb rundt om jorden per døgn.

Den samlede pris inkl. 10 års drift løber op i 300 mia. DKK.

I klart vejr kan man sommetider se den på nattehimlen med det blotte øje.

Lige før solopgang og igen efter solnedgang vil den stå klarest på himlen, grundet solens spredning i atmosfæren.

Her vil den lyse som en kraftig stjerne, som bevæger sig jævnt, men hurtigt over himlen.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS