Løber med stor international pris

DR's dokumentarserie om aktiv dødshjælp "På tirsdag skal jeg dø" har modtaget en såkaldt sølvdelfin ved Cannes Corporate Media & TV Awards

Udgivet Opdateret

"På tirsdag skal jeg dø" er titlen på en dokumentarserie, som blev sendt på DR sidste år.

Dokumentarserien, som omhandler aktiv dødshjælp, vækker nu international genklang.

Den er blevet belønnet med en såkaldt sølvdelfin i kategorien, som frit oversat hedder Bedste Program om Menneskelige Bekymringer og Sociale Problemer ved uddelingen af Cannes Corporate Media & TV Awards, der afholdes på den franske riviera.

Det oplyser DR i en pressemeddelelse.

Glade og stolte

- Vi er selvfølgelig både glade og stolte over dokumentaren. Men dette er Preben og hans efterladte families fortjeneste. Vi har blot dokumenteret hans modige valg, siger dokumentarens redaktør, Anders Roholt, i pressemeddelelsen.

"På tirsdag skal jeg dø" fortæller historien om Preben Nielsens rejse til Belgien for at modtage aktiv dødshjælp.

Lammet i ulykke

En arbejdsulykke havde efterladt Preben Nielsen lam fra skuldrene og ned.

Han lovede sin kone at fokusere på genoptræning i minimum et år. Derefter ville han tage stilling til, hvad der skulle ske.

Redaktør Anders Roholt, Solveig Lydiksen, der har stået for foto og klip, tilrettelægger Jonas Damstrup Fried og vært Anders Lund Madsen med sølvdelfinen, som de har modtaget for dokumentarserien "På tirsdag skal jeg dø". (Privatfoto).

I programserien prøver journalist Anders Lund Madsen at forstå, hvorfor Preben Nielsen ikke længere vil livet.

Ulovligt og strafbart

I Danmark er aktiv dødshjælp ulovligt og strafbart.

Anders Lund Madsen rejser med til Belgien, hvor en uvildig læge skal overbevises om, at Preben Nielsens ønske er reelt.

- Han (Preben Nielsen, red.) ønskede at sætte aktiv dødshjælp til debat i Danmark på en saglig og menneskelig måde. Det må man sige er lykkedes i en sådan grad, at nu også udlandet får øjnene op for dokumentaren, tilføjer dokumentarens redaktør, Anders Roholt, i pressemeddelelsen.

Sket før

Både i 2017, 2018 og 2021 er DR blevet hædret ved Cannes Corporate Media & TV Awards for henholdsvis temaserien "Store danske videnskabsfolk", programserien "Øgendahl og de store forfattere" og programserien "Min fars krig", som blev vist på DR1 i forbindelse med 75-året for Danmarks befrielse i 2020.

CANNES

Cannes er en fransk by beliggende i den sydlige del af landet, ved den franske Riviera. Byen har ca. 70.000 indbyggere, men huser langt flere om sommeren, da mange hundredtusinde mennesker gerne holder ferie dér.

Cannes er især kendt for sin årlige filmfestival, der hvert år i maj tiltrækker store stjerner inden for filmens verden. Danske film har flere gange fejret store triumfer på festivalen, hvor hovedprisen hedder Palme d'Or – Den Gyldne Palme.

Den danske kong Christian 10. var æresborger i Cannes, og hans statue kan stadig ses på et lille torv tæt på vandet.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS