Mads Mikkelsen vinder stor filmpris

Udgivet Opdateret

Mads Mikkelsen vinder Bedste Mandlige Skuespiller ved European Film Awards

  • Mads Mikkelsen vinder prisen for Bedste Mandlige Skuespiller for sin rolle som Ludvig Kahlen i filmen 'Bastarden' ved European Film Awards.
  • Det er fjerde gang siden 2017, at en dansk mandlig skuespiller vinder prisen. Mikkelsen har tidligere vundet prisen i 2020 for sin rolle i filmen 'Druk'.
  • 'Bastarden' har allerede vundet to priser før lørdagens prisuddeling: Bedste Filmfotograf (Rasmus Videbæk) og Bedste Kostume (Kicki Ilander).
  • 'Bastarden' er Danmarks oscarkandidat. Om filmen faktisk får en nominering, offentliggøres først i slutningen af januar.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Den danske skuespiller Mads Mikkelsen vinder prisen for Bedste Mandlige Skuespiller for sin hovedrolle som Ludvig Kahlen i spillefilmen "Bastarden" ved European Film Awards.

Prisuddelingen løber af stablen lørdag aften i den tyske hovedstad, Berlin.

Mads Mikkelsen er dog med fra Tokyo via videoforbindelse. Her takker han blandt andre filmens instruktør, Nikolaj Arcel.

- Det tog ham ti år at kontakte mig, siger Mikkelsen om Arcel.

- Lad nu være med at vente ti år igen, Nikolaj.

Fire gange før

Mikkelsen har været nomineret fire gange før for sine roller i filmene "Efter brylluppet" (2006), "Flammen & Citronen" (2008), "Jagten" (2012) og "Druk" (2020).

I 2020 vandt han også prisen for sin hovedrolle i sidstnævnte film.

Det er fjerde gang siden 2017, at en dansk mandlig skuespiller vinder prisen. I 2022 var det Zlatko Buric for sin rolle i "Triangle of sadness", i 2020 Mads Mikkelsen for "Druk", mens det i 2017 var Claes Bang for "The Square".

Inden lørdagens prisuddeling havde "Bastarden" faktisk allerede sikret sig to priser.

I slutningen af november blev det nemlig annonceret, at fotograf Rasmus Videbæk modtager prisen Bedste Filmfotograf, mens Kicki Ilander modtager prisen Bedste Kostume for sit arbejde med filmens kostumer.

Begge priser er en del af prisuddelingens Excellence Awards, der blev annonceret før showet.

Én ud af tre

Mads Mikkelsens nominering var én ud af i alt tre danske chancer for hæder ved lørdagens prisuddeling.

Også dokumentaren "Apolonia, Apolonia" af danske Lea Glob var nomineret for Bedste Dokumentar, mens spillefilmen "Stille liv" af Malene Choi var nomineret til Bedste Debutfilm.

Begge film måtte dog gå tomhændede hjem fra prisuddelingen i Berlin.

I "Bastarden" spiller Mads Mikkelsen den fattige soldat Ludvig Kahlen, som ønsker at følge kongens kald om at opdyrke den jyske hede.

Men godsejeren Frederik de Schinkel, skildret af Simon Bennebjerg, mener, at han ejer heden, og det fører til fjendskab mellem de to.

Danske Mads Mikkelsen spiller den fattige soldat Ludvig Kahlen i dramaet 'Bastarden'. Den præstation udløser lørdag aften en pris for Bedste Mandlige Hovedrolle ved European Film Awards. (Arkivfoto).
Danske Mads Mikkelsen spiller den fattige soldat Ludvig Kahlen i dramaet "Bastarden". Den præstation udløser lørdag aften en pris for Bedste Mandlige Hovedrolle ved European Film Awards. (Arkivfoto).

Europæisk Oscar

European Film Awards betegnes ofte som den europæiske pendant til den amerikanske Oscar.

Det skyldes, at priserne uddeles af European Film Academy, der består af filmskabere og filmprofessionelle.

På baggrund af et udvalg på omkring 35-45 film, der indstilles til nominering, stemmer medlemmerne af European Film Academy og en gruppe eksperter om nomineringerne i hovedkategorierne.

Blandt andet filminstitutioner, festivaler og medlemmer af European Film Academy kan foreslå film til nominering.

De nominerede præsenteres i begyndelsen af november.

Derefter stemmer medlemmerne om vinderne, der præsenteres ved en prisfest i begyndelsen af december.

Også Oscar-nomineret

I år er det 36. gang, at European Film Awards uddeles.

"Bastarden" er Danmarks oscarkandidat. Om filmen faktisk løber med en nominering, offentliggøres først i slutningen af januar.

Men 21. december offentliggør akademiet bag Oscar sin såkaldte shortlist - det vil sige, at feltet af potentielle oscarkandidater snævres yderligere ind forud for de endelige nomineringer til oscaruddelingen 10. marts.

Powered by Labrador CMS