Ældreordførere: Vi straffer pensionister

Flere ældreordførere siger til 24syv, at vi har et hul i lovgivningen, når pensionister straffes økonomisk for at gifte sig med en udlænding uden for EU. Det har 76-årige Vagn Baxter mærket

Udgivet Opdateret

Citathistorie: 24syv

- Hvorfor skal jeg straffes økonomisk for, at jeg har forelsket mig i en ukrainer og giftet mig med hende?
Sådan spørger den 76-årige pensionist Vagn Baxter fra Hillerød.

Reporterne på 24syv har talt med en række ældreordførere i Folketinget, som mener, at det ikke burde være sådan.

Klasse eksempel

- Det her er et klasse eksempel på noget, som jeg tror falder mellem to stole. Jeg tager meget gerne kontakt til ministeren for at høre, om det her kan have sin rigtighed, siger Mette Thiesen, ældreordfører for Nye Borgerlige til 24syv.

Den juni 2020 giftede Vagn Baxter sig med 67-årige Valentyna Dzhus fra Ukraine. Ægteskabet betyder, at Vagn Baxter fra 1. april i år mister knap 25 procent af sin pension.

Den besked får han af Udbetaling Danmark med 14 dages varsel i marts 2022.
Det forringer deres levestandard væsentligt, da Vagn Baxter agerer forsørger for sin hustru. Valentyna Dzhus får nemlig kun 400 kr. af Ukraine i pension.

Forsøger konen

De to pensionister beder ikke den danske stat om at understøtte ukrainske Valentyna Dzus økonomisk. De ønsker blot, at Vagn Baxter kan beholde sin oprindelige pension.

- Når man bliver gift, så er reglerne, at man deles om de fælles omkostninger, man har. Men det gør vi ikke, for jeg forsørger min kone, som ikke har nogen indkomst. Jeg troede, det var afhængigt af vores samlede indtægt, og den er jo stadigvæk den samme, fortæller Vagn Baxter til 24syv.

Hul i loven

Det mener Christina Thorholm, ældreordfører fra Radikale Venstre, er beklageligt, fordi de bliver ramt af vores udlændingelov. 

Når man gifter sig med en uden for EU, så har man forsørgerpligten - også selvom den ene ingen indkomst har.

- Jeg synes, det virker som et hul i lovgivningen, når den stiller dem så meget dårligere og har betydning for Vagns pension, fordi de lever sammen. Jeg vil gerne rejse spørgsmålet for ministeren, for jeg synes, det er en meget uheldig situation, de er kommet i, siger Radikale Venstres ældreordfører Christina Thorholm til 24syv.

Hverken social- og ældreminister Astrid Krag (S) eller beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har ønsket at stille op til interview om sagen.

Sagen bliver taget op i Reporterne på 24syv mandag morgen 7-8.30.

Powered by Labrador CMS