Ændrer børnepenge: En million danskere rammes

Mange forældre med fælles forældremyndighed får delt børnepenge i to fra nytår. Brev kommer de kommende dage

Udbetalingen af børnepenge afhænger af barnets alder og ens indkomst. Hvis man har et barn på 0-2 år, vil man typisk modtage 4629 kroner per kvartal - svarende til 2315 kroner per forælder. (Arkivfoto)
Udbetalingen af børnepenge afhænger af barnets alder og ens indkomst. Hvis man har et barn på 0-2 år, vil man typisk modtage 4629 kroner per kvartal - svarende til 2315 kroner per forælder. (Arkivfoto)
Udgivet Opdateret

Fra næste år kommer der nye regler for børnepenge, som vil betyde ændringer for mange familier.

Udbetaling Danmark sender i disse dage breve ud til 1,2 millioner forældre om ændringerne. De vil lande i ens digitale postkasse - for eksempelvis e-Boks.

Fremover bliver børnepengene delt mellem forældrene, hvis de har fælles forældremyndighed. I dag bliver pengene typisk udbetalt til morens konto.

Delingen afhænger dog af, om forældrene bor sammen eller hver for sig.

Hvis man bor sammen, vil beløbet automatisk blive delt i to og udbetalt til hver forælder.

Hvis man bor hver for sig og har fælles forældremyndighed, vil pengene fortsat bliver udbetalt til den forælder, der i forvejen modtager pengene.

Kan vælge at splitte ydelsen

De kan vælge at splitte ydelsen, men det kræver, at man er enige og oplyser ændringen på borger.dk.

Dog vil forældre, der er flyttet fra hinanden den 19. oktober 2021 og i fremtiden, som hovedregel modtage halvdelen hver, medmindre der aftales andet, eller man kan dokumentere, at man mindst har barnet 9 ud af 14 dage.

Hvis man har den fulde forældremyndighed over sit barn, er der ingen ændringer som følge af de nye regler, og man vil fortsat modtage alle børnepengene.

De nye regler betyder også, at det fremover kun vil være den enkelte forældres indkomst, som afgør, om man skal modregnes i sin udbetaling af børnepenge.

Bliver modregnet i dag

I dag bliver modtageren af børnepengene - for eksempel moren - modregnet, hvis faren har en høj indkomst - i år over 818.300 kroner.

Brevet fra Udbetaling Danmark vil indeholde oplysninger om, hvad ændringen betyder, og det præcise beløb vil også fremgå.

Baggrunden for ændringerne er en politisk aftale fra 2018, hvor alle partier i Folketinget blev enige om at dele børnepengene mellem forældre med fælles forældremyndighed.

Det var ud fra et ønske om at skabe mere ligestilling mellem forældrene.

Selve loven blev der først stemt igennem i december 2020, da den blev udskudt på grund af folketingsvalget i 2019.

Her får vi penge fra det offentlige

Vi har her samlet en opgørelse over de mest gængse udbetalinger fra det offentlige til borgere.

Alle udbetalinger fra det offentlige bliver overført til den enkelte borgers NemKonto.

Du kan se mere om de enkelte ydelser, hvem der kan modtage dem og hvornår de bliver udbetalt, ved at trykke på de enkelte typer:

Udbetaling af ATP
Udbetaling af Boligstøtte – Boligsikring
Barselsdagpenge
Begravelseshjælp
Børnepenge (Børne- og Ungeydelse)

Dagpengesats
Efterløn – hvornår kan jeg gå på efterløn
Fleksydelse
Førtidspension udbetales
Udbetaling af Folkepension
Folkepensionens grundbeløb
Feriepenge

Kontanthjælp
Ledighedsydelse
Lønudbetaling
Penge tilbage i skat
Revalidering
Ressourceforløbsydelse
Sygedagpenge
Udbetaling af SU
Uddannelseshjælp
Ældrecheck

NemKonto er det fælles offentlige udbetalingssystem. Alle udbetalinger fra det offentlige bliver overført til din NemKonto. Din NemKonto er en helt almindelig bankkonto, som du har i forvejen. Mange bruger deres lønkonto som NemKonto.

NemKonto-systemet betyder, at de offentlige myndigheder udbetaler til din konto via dit CPR-nummer. NemKonto-systemet er dermed en database, som kobler dit CPR-nummer med den bankkonto, som du har valgt som din NemKonto.

Powered by Labrador CMS