Afslører mystisk og slimet 'liglagen' i fjord

Naturelskere venter og venter på retsligt punktum i kæmpe miljøsag. De mener, det er afgørende for fjordens fremtid

Visse steder i Horsens Fjord er der mystiske, hvide pletter på bunden.
Visse steder i Horsens Fjord er der mystiske, hvide pletter på bunden.
Udgivet Opdateret

Citathistorie: TV2 ØSTJYLLAND

Imens en kæmpe miljøsag udskydes igen og igen, frygter brugere af Horsens Fjord, at havmiljøet bliver dårligere dag for dag.

Nu viser billeder, at fjorden flere steder viser tegn på at være ved at blive kvalt, skriver TV2 ØSTJYLLAND.

- Det ser forkert ud. Sådan skal det ikke være. Vandkvaliteten er for dårlig, siger Kasper Krogslund til TV2 ØSTJYLLAND.

Han er undervandsjæger og har med sit undervandskamera dokumenteret, hvordan der på havbunden i fjorden visse steder er slimede, hvide pletter, som kan være tegn på iltsvind, og som kaldes 'liglagen'.

Bekræfter iltsvind

TV2 ØSTJYLLAND har vist Kasper Krogslunds billeder og video til Jens Würgler, der er iltsvindsforsker ved Aarhus Universitet. Og han bekræfter undervandsjægerens bange anelser om iltsvind.

- Det er de her bakterier, der udgør et liglagen. Det er et slimlag bestående af bakterier, der omsætter det giftstof, der kommer fra havbunden, fortæller han til TV2 ØSTJYLLAND.

Retssag udskudt

De seneste dage har TV2 ØSTJYLLAND fortalt, hvordan en retssag mod virksomheden Hjarnø Havbrug og dens indehaver Anders Østergaard Pedersen siden 2021 er blevet udskudt og udskudt.

Først, fordi politiet smed 77 ringbind med dokumenter fra sagen væk. Og siden, fordi havbrugejeren har været for syg til at møde op i retten. Senest er det blevet besluttet, at han skal mentalundersøges, hvorfor sagen er udskudt på ubestemt tid.

Forfor og kvælstof

Hjarnø Havbrug og Anders Østergaard Pedersen er tiltalt for at have udledt alt for meget fosfor og kvælstof i havet end det tilladte. Ifølge politiet gennem en overproduktion af fisk, som skulle have stået på i flere år, og som skulle have givet virksomheden en indtjening på omkring 191 millioner kroner.

Iltsvindsforskeren Jens Würgler vurderer, at forurening fra et havbrug kan have negativ indflydelse på et havmiljø.

- Hvis der har været en større produktion end tilladt, vil det have påvirket det omgivende havmiljø i højere grad end tilsigtet, siger Jens Würgler.

Visse steder i Horsens Fjord er der mystiske, hvide pletter på bunden.
Visse steder i Horsens Fjord er der mystiske, hvide pletter på bunden.

Ikke meget at komme efter

Iltsvind kan, ifølge Miljøstyrelsen, opstå, når kvælstof og fosfor skylles ud i havet.

Undervandsjæger Kasper Krogslund har fundet andre jagtmarker, da der, ifølge ham, ikke er meget at komme efter i Horsens Fjord.

Han er, ligesom flere andre aktører ved fjorden, TV2 ØSTJYLLAND har talt med, frustreret over, at sagen om Hjarnø Havbrug trækker ud. For et retsligt punktum kan, ifølge ham, være med til at sætte fokus på den pressede fjord.

- Jeg har ikke noget mod, at der bliver statueret et eksempel, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og understreger, at det er retten, som vurderer, om havbruget og dets ejer er skyldig eller ej.

Nægter sig skyldig

Indehaver af Hjarnø Havbrug, Anders Østergaard Pedersen, har ikke ønsket at stille op til interview. Men han forklarer blandt andet i en mail, at han er utilfreds med sagen og politiets arbejde.

Anders Østergaard Pedersen oplyser også, at han har haft flere blodpropper, som gør, at han har problemer med at huske.

Han nægter sig skyldig i alle anklager.

Powered by Labrador CMS