Danske jagerfly smider russerne ud

Krigen i Ukraine skaber mere aktivitet i Østersøen og har givet danske jagerpiloter mere at lave, siger pilot

Udgivet Opdateret

Landets jagerpiloter havde i 2022 travlt med at afvise potentielle krænkelser af det danske luftrum.

Faktisk skulle det såkaldte afvisningsberedskab på vingerne 80 gange i løbet af året. Det er mere end en fordobling fra året før, viser tal fra Forsvaret.

Det skriver TV 2.

Russiske fly

Oftest er det russiske fly, som bliver afvist, og udviklingen vurderes at være tæt forbundet med krigen i Ukraine. Det siger Thomas Kristensen, der er jagerpilot i beredskabet.

- Det er selvfølgelig udtryk for, at der er krig i Europa, og Østersøen er blevet et stadig mere interessant område for russerne.

Mere aktivitet

- Det er tydeligt, at der er mere aktivitet fra russisk side. Men vores allierede har jo også en øget tilstedeværelse i Østersøen. Så det er en spiral, hvor vi konstant matcher hinanden, siger han til mediet.

I 2021 blev beredskabet aktiveret 30 gange.

Adskillige gange har danske jagerfly måttet på vingerne for at sende russiske fly ud af dansk luftrum.
Adskillige gange har danske jagerfly måttet på vingerne for at sende russiske fly ud af dansk luftrum.

KORT OM KONFLIKTEN

Krigen i Donbass, også kendt som Krigen i Østukraine er en igangværende konflikt siden 2014 i regionen Donbass i det østlige Ukraine.

Konflikten startede efter Den ukrainske revolutionen i 2014 og Krimkrisen i 2014. Separatister overtog kontrollen med offentlige bygninger, og erklærede Donbass uafhængigt fra Ukraine. Den 6. april 2014 blev Folkerepublikken Donetsk oprettet i Donetsk oblast, dette markerer starten på konflikten. Den 27. april samme år blev Folkerepublikken Lugansk i Luhansk oblast oprettet. I alt er over 5.000 mennesker er meldt dræbt og over 1,5 millioner er drevet på flugt.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS