DMI: Det bliver værre

Seneste prognoser tyder på, at blæsten og stormfloden bliver endnu værre end først antaget

Udgivet

Der venter nogle voldsomme dage de næste par døgn - og det er allerede begyndt.

Det konstatere vagthavende meteorolog Martin Lindberg, Danmarks Meteorologiske Institut, DMI.

- Det er en spændende situation vi har - hvis man kan kalde den det. Og de seneste prognoser, vi har kørt, tyder på, at det bliver endnu værre end først antaget, lyder det fra Martin Lindberg.

Det helt grundlæggende problem er, at Danmark lige nu - og i de kommende dage - befinder sig midt mellem to kraftige vejrsystemer - et højtryk og et lavtryk. 

- Det gør, at vi får kraftig vind frem til lørdag. Samtidig kommer der en del nedbør - især i Jylland. Her kan vi få op til 60 mm i perioden, siger den vagthavende meteorolog.

Stiger endnu mere

De 60 mm er egentlig ikke et problem i sig selv - men fordi den kraftige blæst presser vandet op i de danske fjorde i Østersøen og ved Lillebælt så har vandet ikke noget sted at løbe hen. 

Samtidig viser de seneste prognoser, at vandstanden i fjordene stiger endnu mere, end prognoserne hidtil har forudsagt.

- Torsdag aften kan ligge på en vandstand omkring 35 cm over normalen. Men fredag aften og natten til lørdag ser det nu ud til, at vi kan ligge mellem 180 cm og 225 cm over normalen. Det er ret voldsomt, siger Martin Lindberg.

Det kommer til at ruske

Flere steder i landet kan man allerede torsdag morgen mærke, at vinden er taget til. Ret meget endda.

- Lørdag får vi en frisk til hård vind ind over landet. Ved østvendte kyster kan vinden blive mellem kuling og hård kuling. Sidst på torsdagen kan der komme vindstød af stormstyrke, siger Martin Lindberg.

Og så tiltager vinden ellers bare i styrke

- Fredag får vi hår vind til kuling over land. Ved østvendte kyster bliver vinden op til stormende kuling. Og der kan komme vindstød af stormstyrke - måske endda af stærk stormstyrke, lyder de ildevarslende meldinger fra Martin Lindberg.

Natten til lørdag begynder det hele at aftage igen. Det giver en noget mere fredelig weekend.

Powered by Labrador CMS