Drop at fylde havebassinet

Vandselskabernes brancheforening, Danva, opfordrer til at bruge vandet med omtanke under tørken

Udgivet Opdateret

Danske vandselskaber opfordrer forbrugerne til at "bruge vandet med omtanke" på grund af tørken.

Det oplyser vandselskabernes brancheforening, Danva.

- Lad være med at vande græsplænen - den bliver grøn igen. Når du vander blomster, så brug en vandkande, og gør det om aftenen og ikke om dagen, hvor fordampningen er høj, lyder nogle af rådene fra Dorte Skræm, fagleder for drikkevand i Danva.

Arbejder på højtryk

Hun fortæller, at vandværkerne i øjeblikket "arbejder på højtryk" for at følge med forbruget. Og der kan altså opstå kapacitetsproblemer, hvis alle bruger meget vand i perioder med spidsbelastning.

Et eksempel er havebassiner, som nogle kan have trang til at fylde op, når man kommer hjem fra arbejde og gerne vil nedkøles.

Kan presse kapaciteten voldsomt

- Man kan købe nogle vældig store badebassiner, som virkelig bruger meget vand. Og hvis alle fylder dem på samme tid, så er vandværkernes kapacitet ikke til det, fortæller Dorte Skræm.

Drop at fylde de store havebassiner. De bruger alt for meget vand i tørken.
Drop at fylde de store havebassiner. De bruger alt for meget vand i tørken.

Afbrændingsforbud

For at forebygge brand i perioder med tørke, eller såfremt et områdes beskaffenhed på anden vis udgør en øget brandrisiko, kan de enkelte kommuner (normalt brandvæsenet) indføre afbrændingsforbud m.v.. Det bidrager bl.a. til at forebygge naturbrande, som let kan opstå, hvis vegetationen er tør. Afbrændingsforbuddene er altid lokale forbud, og de kan enten dække hele kommunen eller dele af kommunen. Det er derfor vigtigt at orientere sig om, hvad der gælder lokalt. Du kan læse mere om afbrændingsforbud herunder:

  • Hvis din kommune har indført et afbrændingsforbud, kan det udover afbrænding af bål, haveaffald, halm m.v. også omfatte generel brug af åben ild og herunder også brug af ukrudtsbrænder og rygning i naturen. Tjek din kommunes hjemmeside for mere information om, hvad afbrændingsforbuddet omfatter.
  • Selvom der ikke er udstedt afbrændingsforbud, skal man naturligvis altid være forsigtig og bruge sin sunde fornuft. I øvrigt gælder de generelle regler og bestemmelser for afbrænding og brug af åben ild m.v.
  • Der kan i nogle områder være permanente afbrændingsforbud

Kilde: Beredskabsstyrelsen

Ifølge Danva kan de største havebassiner indeholde så store mængder vand, at det svarer til halvdelen af det gennemsnitlige årlige vandforbrug for en person.

Powered by Labrador CMS