Fra skumle miljøer til kongehuset

Mette-Marit, der fylder 50 år 19. august, fik en svær start, men i dag er hun en vellidt kronprinsesse

Udgivet Opdateret

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon har deres egen måde at udfylde den kongelige opgave på - også denne sommer, hvor de begge fylder 50 år.

Gennem året har de markeret det halve århundrede på fem rejser rundt i dele af Norge, som ellers ikke er forvænte med kongelige gæster.

Blandt andet har de besøgt Kautokeino nær Finland, hvor flertallet af indbyggerne har nordsamisk som modersmål. Nogle af dem, de mødte, var unge, der fortalte om livet som same.

"Baggårdsfest" på slottet

19. august fylder Mette-Marit 50 år, og 25. august kulminerer fejringen med "baggårdsfest" på slottet i Oslo, oplyser det norske kongehus.

Gæster fra hele landet er inviteret for sammen med kronprinsparret at fejre "det Norge, vi sammen har bidraget til at skabe gennem disse 50 år".

Datoen for festen har en særlig betydning, for det er kronprinsparrets 22-års bryllupsdag.

Kronprinsesse Mette-Marit er respekteret af nordmændene. Men mange skulle vænne sig til, at kronprins Haakon valgte hende som hustru. (Arkivfoto).
Kronprinsesse Mette-Marit er respekteret af nordmændene. Men mange skulle vænne sig til, at kronprins Haakon valgte hende som hustru. (Arkivfoto).

Nyder respekt

De nyder i dag respekt blandt nordmændene, som sætter pris på parrets deltagelse ved blandt andet den årlige mindehøjtidelighed for ofrene ved terrorangrebet på Utøya.

Den store støtte, som de viser unge sårbare, seksuelle minoriteter, og deres engagement i natur og klima bliver også værdsat.

Det samme gjorde beslutningen sidste år om at give husly til flygtninge fra Ukraine i nogle af kongehusets ejendomme.

Svær begyndelse

Men de første år var svære, for mange skulle vænne sig til den nye kronprinsesse.

Hun var, da hun traf kronprinsen, alenemor til en dreng, Marius, og det gjorde ikke begyndelsen nemmere, at hun tidligere havde færdes i Oslos mere belastede miljøer.

Kronprins Haakon holdt fast i kærligheden, og med opbakning fra sine forældre, kong Harald og dronning Sonja, ringede bryllupsklokkerne i Oslo Domkirke i 2001.

Stor støtte

I dag har det aldrende kongepar stor støtte i søn og svigerdatter, som træder til, når det kniber. Kong Harald har været indlagt flere gange med infektioner og fået en hjerteoperation.

For eksempel var det Haakon og Mette-Marit, der repræsenterede familien ved kong Charles' kroning i London i maj.

Det seneste år har kronprinsessen dog måttet melde afbud til flere arrangementer, da hun lider af kronisk lungefibrose.

Ramt af sygdom

En sygdom, som ikke kan helbredes, og som viser sig med åndenød og tør hoste.

Samtidig har hun i perioder døjet med øresten - såkaldt krystal- eller karruselsyge - som sætter sig i balanceorganet i det indre øre og kan medføre voldsom svimmelhed.

Har skruet ned

Det har betydet, at hun har skruet ned for ski- og vandreturene med familien. Det er ellers nogle af hendes store fritidsinteresser.

Familien tæller foruden den førstefødte søn, Marius, der i dag er i midten af tyverne, prinsesse Ingrid Alexandra, som er tronarving, og prins Sverre Magnus.

Kong Harald

Harald 5. (født 21. februar 1937) er konge af Norge siden 1991.

Harald er søn af Kong Olav 5. og Kronprinsesse Märtha af Norge og blev født i Skaugum nær Oslo. Harald blev konge af Norge ved sin fars død den 17. januar 1991. Han er den første norske konge, som er født i landet siden kong Olav 4. i 1370.

Kong Harald tilhører fyrstehuset Glücksborg. Han er gift med Dronning Sonja, med hvem han har to børn, hvoraf sønnen Haakon er tronfølger. Kong Harald er fætter til Kong Albert 2. af Belgien og halvfætter til Dronning Margrethe 2. af Danmark.

Kilde: Wikipedia

Kronprinsparret har residens på godset Skaugum, der ligger sydvest for Oslo.

Powered by Labrador CMS