Fylder 50

Som 23-årig havde Anja Byrial Hansen vundet to EM-guld og OL-guld. 1. november bliver hun 50 år og ærgrer sig over, at hun stoppede få måneder før VM i 1997

Udgivet

En håndboldkarriere med olympisk guld og to EM-titler ville de fleste være lykkelige for.

Det er den tidligere stregspiller Anja Byrial Hansen også. Men der er et lille men i hendes tilfælde.

Hun stoppede karrieren allerede som 23-årig, få måneder før de danske kvinder i 1997 vandt den første og hidtil eneste VM-titel.

Når hun onsdag 1. november fejrer 50-års fødselsdag, nager den beslutning stadig en smule.

- Jeg er ærgerlig over, at jeg ikke lige kunne bide tænderne sammen de fire måneder, så jeg kunne have fået VM-guldet med, siger hun og tilføjer, at den hypotetiske "hvad nu hvis-leg" har været gennem tankerne.

- Hvis jeg var blevet ved, så kunne det jo være, at jeg havde stået med en VM-titel og tre OL-guldmedaljer i alt. Jeg havde i hvert fald alderen til det.

De danske håndboldkvinder vandt således også OL-guld i 2000 og 2004. Og desuden EM-guld i 2002.

Overskygegr ikke stoltheden

Ærgrelsen overskygger ikke stoltheden over, hvad hun nåede i karrieren, der blev kort, fordi hun i 1997 fulgte med sin daværende kæreste, fodboldspilleren Per Pedersen, til England og stoppede sin egen karriere.

Hun mener stadig, beslutningen dengang var den rigtige.

De blev skilt i 2002, men nåede at få børnene Oliver og Nikoline, som i dag er henholdsvis 24 og 22 år.

I 2004 mødte hun Jacob Ørskov, som hun nu er gift og bor med i Holte.

Sammen har de fået Victoria og Tobias, som nu er 16 og 14 år.

Ikke andet at lave

Alle børnene har dyrket sport, flere også på højt niveau, men ifølge Anja Byrial Hansen vil de så mange ting, at det med at gå efter en sportskarriere ikke er eller var dem. Modsat hende selv som ung.

- De siger, at jeg gjorde det, fordi jeg boede i Jylland, og der ikke var andet at lave, griner hun.

Anja Byrial Hansen (til venstre) nærstuderede EM-trofæet efter finalesejren over Norge i 1996 sammen med Anja Andersen (i midten) og Anette Hoffmann (til højre).

Hun kan godt savne den svundne tid, som udgjorde rammen for hendes egen karriere. Dengang en sejr med landsholdet gav en bonus på 200 kroner per spiller som eneste indtægt for landsholdstjeneste.

- Vi sov på vandrehjem i Hobro med seks personer på en stue og fælles bad på gangen. Vi vaskede vores kamptøj i håndvasken, for ellers var det ikke klar til næste kamp. Det er blevet mere forretning og mindre hjerte nu, mener hun.

Etablerede virksomhed

Tiden med små børn og tjanser som håndboldtræner for ungerne er slut.

I stedet bruger hun en masse tid på virksomheden Byoms, som hun i 2019 etablerede med makkeren Rikke Omby.

Den fremstiller og sælger rengøringsmidler, vaskemidler, lugtfjernere og meget andet. Efter at en investor kom til, har Byoms nu egen fabrik og udviklingsafdeling, og man overvejer at udvide med en kosmetikafdeling.

Har stadig fart på

Selv om hun hurtigt gearede håndboldkarrieren ned, har Anja Byrial Hansen stadig fart på, nu bare væk fra halgulvet.

Den runde dag onsdag bliver en beskeden fejring, fordi hendes mand fylder 50 næste år, hvor de i stedet vil lave en stor 100-års fødselsdag.

- Det skal være et brag, siger hun.

Powered by Labrador CMS