Her er Jacob Haugaards rigtige fornavn

Maj 2022 er begivenhedsrig for entertaineren Jacob Haugaard. Han kan fejre 40-års bryllupsdag og 30 år som ædru. Og så fylder han 70 år den 12. maj

Udgivet Opdateret

Som et eventyr beskriver entertainer Jacob Haugaard sit liv som historien om den grimme ælling, der blev en smuk svane.

Han har været grueligt meget igennem, men står med en stor taknemmelighed, når han 12. maj fylder 70 år.

- Som tiden læger alle sår, har jeg fundet en fred i mig selv. En ro, som jeg ikke troede, jeg kunne få, siger Jacob Haugaard på syngende aarhusiansk.

Daniel Jacob Haugaard er opvokset i Risskov, hvor familien flyttede til fra Færøerne, hvor han kom til verden i 1952 som søn af en færøsk mor og en dansk far.

Stod bag "Haveje"

Herfra udspringer hans farverige repertoire, som stadig i dag bringer ham land og rige rundt.

Hans karriere begyndte med musik, og Jacob Haugaard står faktisk bag nummeret "Haveje", som blev udødeliggjort af Kim Larsen. Folkeligt er Jacob Haugaard mest kendt for "Hammer hammer fedt".

Det var også musikken, der førte til hans første møde med hustruen Ilse Wilmot. Hun bragte to børn ind i ægteskabet, og sammen fik parret også to fælles børn.

Sønnen Nicolai, som familien i dyb sorg mistede til muskelsvind i 2008, har ført til Jacob Haugaards årtier lange engagement som konferencier for koncertkaravanen Grøn, som samler ind til Muskelsvindfonden.

Startede som en joke

I 80'erne mødte Jacob Haugaard sin professionelle partner Finn Nørbygaard. Sammen har de dannet duo i filmserien "Jydekompagniet" og de ikoniske reklamer for Squash-sodavanden.

I 1994 blev Jacob Haugaard valgt ind i Folketinget som løsgænger og serverede medvind på cykelstierne og Nutella i feltrationerne som valgflæsk.

Hvad der startede som en joke, endte han hurtigt med at tage alvorligt, og han sad i nogle sager med det afgørende mandat.

Jacob Haugaard drømte som barn om at blive berømt. Men i mange år var han berygtet.

Udsat for overgreb

Han har været alkoholiker og misbrugt hash, piller og stoffer.

Misbruget dulmede traumet fra årelange overgreb, som Jacob Haugaard som barn blev udsat for fra en slægtning.

Jacob Haugaard forsøgte flere gange at stoppe sit misbrug, men det eskalerede yderligere.

Han ramte bunden, og da han var ved at miste sit livs kærlighed, søgte han behandling. Her blev han opfordret til at finde noget at tro på.

- Nogen så efter mig

- Normale mennesker ville have været døde af det liv, jeg har levet, siger han nøgternt.

- Jeg har altid troet på, at der var nogle, der så efter mig. Så jeg tog det op igen. Der ligger meget i bøn. Du kan sige dine problemer højt, men du er fri for psykologen.

Den 31. maj i år kan Jacob Haugaard markere 30 års ædruelighed.

19 dage inden kan han fejre sin 70-års fødselsdag - og endnu vigtigere: 40-års bryllupsdag med sin Ilse.

- Jeg føler mig som en enormt - ikke alene - lykkelig, men også heldig mand.

Selv om Jacob Haugaard har passeret pensionsalderen, har han ingen planer at trække sig tilbage. - Når man har sådan en ild i røven, som jeg har, skal du have noget at give dig til, siger den kendte entertainer, der ugentligt tilbagelægger 1000 kilometer i bil for at tage fra job til job. (Arkivfoto).
Selv om Jacob Haugaard har passeret pensionsalderen, har han ingen planer at trække sig tilbage. - Når man har sådan en ild i røven, som jeg har, skal du have noget at give dig til, siger den kendte entertainer, der ugentligt tilbagelægger 1000 kilometer i bil for at tage fra job til job. (Arkivfoto).

Blå bog: Gøgleren fra Aarhus

Jacob Haugaard har en lang og varieret karriere bag sig. Hans første to plader udgav han med bandet Sofamania, som han efter eget udsagn også har en tredje plade liggende i skuffen med.

Siden er fulgt et utal af cd’er i eget navn – i alt har han udgivet 15 – inklusiv kæmpehittet “Hammer Hammer Fedt”, der blev en sand landeplage. Af andre store Haugaard-hits kan nævnes sange som “Fikumdik”, “Malling” og duetten med den tidligere faste makker Finn Nørbygaard, “På Vejen Igen”.

Netop samarbejdet med Finn Nørbygaard gjorde, at Haugaard gik fra at være Aarhus-kendt til landskendt. Deres samarbejde startede på Østjyllands Radio, men bredte sig siden til hele landet. De udgav blandt andet to spillefilm om “Jydekompagniet” – og medvirkede fra 1989 til 1999 i de berømte Squash-reklamer.

Kronen på Jacob Haugaard-værket må dog siges at være, da han fra 1994 til 1998 var medlem af Folketinget, valgt ind på sin egen liste SABAE, Sammenslutningen Af Bevidst Arbejdssky Elementer.

Det valgprogram, der førte Haugaard i Folketinget indebar blandt andet medvind på cykelstierne, bedre vejr, flottere julegaver og gratis øl. Det lykkedes ham at få indført i hvert fald et af sine valgløfter – Nutella i feltrationerne hos soldaterne.

Derudover er Jacob Haugaard en ivrig foredragsholder og kunstner, som er blevet udstillet mange steder. Han er mangeårig konferiencer på Smukfest og Grøn. Hans engagement med Muskelsvindsfonden og Grøn har varet siden 1993. Haugaards søn led selv af muskelsvind.

Powered by Labrador CMS