Krumme-mor fylder rundt

Karen-Lise Mynster er kongelig skuespiller. Hun er også kendt fra film og tv-serier. Senest som minister i "Når støvet har lagt sig". Den 7. maj fylder hun 70

Udgivet Opdateret

Karen-Lise Mynster er en af de største skuespillere i sin generation.

Hun har medvirket i et hav af teaterstykker, herunder fortolkninger af græske tragedier, ligesom hun har stået på scenen i stykker af Molière, Tjekhov, Norén og Shakespeare.

På tv har hun spillet forsagt elskerinde i "Matador", mens hun af de yngste kendes som Krummes charmerende mor i filmatiseringen af Thøger Birkelands bøger.

Karen-Lise Mynster, der fylder 70 år den 7. maj, kan kort sagt det meste.

Har særlig plads

Senest har hun kunnet opleves på Det Kongelige Teater i Bertolt Brechts "Mutter Courage og hendes børn".

Til efteråret får publikum chancen igen, når hun står hun på Store Scene med Jens Jørn Spottag i forestillingen "København".

Teatret har en særlig plads hos hende, eller som hun selv har udtrykt det, så får det folk til at tænke over, hvad de gør med deres liv, og hvad de kan ændre.

Glad for rolle

Måske DR's "Når Støvet har lagt sig" fik seerne til at gøre det samme. Her spiller Karen-Lise Mynster justitsministeren Elisabeth, hvis kone, Stina, omkommer i et terrorangreb i København.

En rolle hun af mange grunde var glad for, blandt andet fordi den viser, hvor svært det er at leve videre, når man har mistet.

Men også fordi den skildrer kærligheden mellem to kvinder.

- Der er gudskelov mange serier, der handler om homoseksualitet, men det er som regel unge, smukke mennesker. Det, der er fedt her, er, at det er nogle lidt ældre kvinder, som har haft et meget stærkt kærlighedsforhold, har hun sagt i et interview med Ritzau.

Kendt fra Matador

Også på film er der nye roller. I 2020 i "Lille sommerfugl" om Ernst (Jesper Christensen) og hustruen Louise i skikkelse af Karen-Lise Mynster, som ved deres guldbryllupsfest oplever familiehemmelighederne vælte ud af skabet.

Tilbage til "Matador", for det var rollen som bankassistenten Ulla Jacobsen, der gjorde Karen-Lise Mynster kendt. Dengang i 1979 var hun stadig ny i faget, uddannet fra Statens Teaterskole i 1975.

På teater havde hun fået sit gennembrud som Eliza i "My Fair Lady" på Det Danske Teater.

Tænker ofte på Ulla

Men tv-verdenen kendte hun ikke, da seriens instruktør, Erik Balling, ønskede, at hun skulle spille Ulla.

Hun bliver gravid med direktør Varnæs, spillet af Holger Juul Hansen, i Korsbæk Bank og må have en illegal abort. Senere mister hun sin kæreste, modstandsmanden Poul Christensen, der bliver skudt af besættelsesmagten lige inden deres bryllup.

Karen-Lise Mynster har fortalt, at hun ofte har tænkt på, hvordan det gik Ulla videre i livet, og at hun var bange for, at hun ikke havde kræfterne til at kæmpe sig ud af sin skyggetilværelse.

Manden døde

Gennem sin karriere har Karen-Lise Mynster modtaget et utal af udmærkelser, blandt andet LO's Kulturpris, Henkel-Prisen, Teaterpokalen og flere Reumert priser.

I 33 år var hun gift med skuespiller Søren Spanning, der døde i 2020 efter flere års sygdom.

De er forældre til sønnen Jasper Spanning, der er filmfotograf, og datteren Rosalinde Mynster.

Hun er gået i sine forældres fodspor og er blandt andet kendt fra sin rolle som Fie i "Badehotellet".

Skuespillerinde Karen-Lise Mynster fylder 70 år den 7. maj. Her er hun fotograferet i Frederiksberg Have i november 2020.
Skuespillerinde Karen-Lise Mynster fylder 70 år den 7. maj. Her er hun fotograferet i Frederiksberg Have i november 2020.
Powered by Labrador CMS