Landmand snød ægtepar så det drev

To tidligere landbrugspraktikanter fra Ukraine glæder sig over, at de nu endelig får den betaling, de har krav på, for udført arbejde hos en stor dansk svineproducent

3F'erne Nadii Panakhyd og Dmytro Korniichuk får nu efterbetalt godt 38.000 kroner, efter at de blev snydt for løn og feriepenge som landbrugspraktikanter hos en stor svineproducent på Sjælland.
3F'erne Nadii Panakhyd og Dmytro Korniichuk får nu efterbetalt godt 38.000 kroner, efter at de blev snydt for løn og feriepenge som landbrugspraktikanter hos en stor svineproducent på Sjælland.
Udgivet Opdateret

Citathistorie: Fagbladet 3F

I otte måneder har en stor svineproducent på Sjælland blæst på sin gæld til to tidligere medarbejdere.

Men for nyligt har landmanden – mindre en uge efter at Fagbladet 3F kunne fortælle, at han var på vej i fogedretten – efterbetalt godt 38.000 kroner til de to ukrainere. 

De blev begge snydt af svineproducenten for betaling af halvanden måneds løn plus feriepenge for udført arbejde.

Synd for andre

23-årige Nadii Panakhyd og hendes 25-årige mand Dmytro Korniichuk er glade for at få deres retmæssige betaling.

- Vi er virkelig lykkelige for, at vi har fået disse penge. Vi får kun pengene, fordi vi ikke var bange for at fortælle om situationen. Det er en skam, at andre nuværende og tidligere medarbejdere ikke også går til 3F. Men jeg forstår dem godt, fordi vi levede også i frygt, da vi arbejdede dér, siger Nadii Panakhyd.

Nadii Panakhyd og Dmytro Korniichuk begyndte i oktober 2019 som landbrugspraktikanter hos svineproducent Søren Hansen fra Brødreskærgaard ved Fuglebjerg på Sydsjælland. Han råder over flere gårde på Sjælland.

Her følte ukrainerne sig ikke som mennesker, men slaver, der levede i frygt og med stress, har de tidligere fortalt.

Flygtede

Praktikanterne boede også til leje hos landmand Søren Hansen og betalte hver 2.200 kroner om måneden i husleje, viser deres ansættelseskontrakter og lønsedler.

Men efter at de havde fået anskaffet sig en bil, flygtede de væk fra Brødreskærgaard i juni 2020 – fire måneders tid inden, at deres arbejdstilladelse hos virksomheden udløb.

29. januar 2021 indgik svineproducent Søren Hansen et forlig med de ukrainske praktikanters fagforening, 3F Storebælt, om, at han senest 14 dage senere skulle efterbetale de godt 38.000 kroner.

Betalte ikke

Men arbejdsgiveren betalte ikke sin gæld. Derfor trak 3F landmanden i fogedretten i Næstved for på den måde at få inddrevet det beløb, som landmanden skyldte de to tidligere medarbejdere.

- Det er med glæde, at jeg kan konstatere, at landmanden endelig har valgt at betale den skyldige løn til vores to medlemmer i sagen. De har fået en meget ringe behandling hos arbejdsgiveren, siger formanden for 3F Storebælt, Heidi Slesvig, der betegner praktikanternes boligforhold som uhumske.

Ingen kommentarer

Fagbladet 3F har i flere dage forgæves forsøgt at få kommentarer fra landmand Søren Hansen fra Brødreskærgaard til sagen samt til kritikken fra de to tidligere medarbejdere og 3F.

Da Fagbladet 3F i september ringede for at få kommentarer til den første artikel om sagen, sagde svineproducenten:

- Lige nu, når jeg er i gang med noget andet, har jeg ikke nogen kommentar til det, du ringer om. Du er velkommen til at ringe til mig på et senere tidspunkt.

Efterfølgende har landmanden hverken besvaret adskillige telefonopkald eller beskeder på sin telefon.

Powered by Labrador CMS