Mette vågnede og var døv

Venter stadig på hjælp

Udgivet Opdateret

Citathistorie: TV2 ØSTJYLLAND

I flere årtier har Mette Nielsen levet af de smukke toner, som hun har spillet på sin harpe.

Men for halvandet år siden ændrede hendes liv sig drastisk henover natten.

- Hvis jeg spiller en tone, så lyder den helt uren og mærkelig, siger Mette Nielsen og simulerer en lyd med sin mund, der allermest lyder som en bilradio, der er indstillet mellem to kanaler.

En fredag aften i september 2022 gik Mette Nielsen i seng som enhver anden aften. Men hun stod op til en ny virkelighed.

- Da jeg vågnede, tænkte jeg: Hold da op, jeg har da fået en stor prop i mit øre. Min søn havde fødselsdag, så vi skulle vække ham med fødselsdagssang. Da vi kom ned igen, kunne jeg godt mærke, at det var voldsomt, og så kunne jeg pludselig slet ikke høre noget, siger Mette Nielsen.

Virkelig et chok

Mette Nielsen henvendte sig til flere ørelæger, der anbefalede hende at tage næsedråber. Men Mette Nielsen fik gennem sin forsikring en tid på et privathospital til en MR-scanning, der skulle sikre, at høretabet ikke skyldtes en hjernetumor.

- Det var virkelig et chok, men der var heldigvis ingen tumor. Derfor blev jeg sendt videre til audiologisk klinik i Aarhus, hvor der var lidt over et halvt års ventetid, siger Mette Nielsen.

Hvis du har mulighed for at betale dig fra det på et privathospital, hvorfor gør du det så ikke?

- Jeg synes, der er noget forkert i, at der er nogen, der har penge til det, og der er nogen, der ikke har. Jeg benyttede mig jo af, at jeg betaler lidt til en musikerforsikring, så jeg kom på et privathospital. Men et eller andet sted er det jo ikke rigtigt. Jeg synes, vi allesammen skulle have samme behandling og samme fairness, siger Mette Nielsen.

Mette Nielsen er professionel harpenist. Lægerne mener dog ikke, at der er sammenhæng mellem hendes erhverv og det pludselige høretab.

Halvandet år siden

Da TV2 Østjylland møder Mette Nielsen, er det over halvandet år siden, at hendes pludselige høretab opstod.

En smule af hørelsen er vendt tilbage, men det er i form af en skratten, som hun konstant oplever, og det har store sociale konsekvenser.

- Det er en helt anden måde at leve på. Jeg melder fra til sociale arrangementer, og hvis jeg er ude i det alligevel, så bliver jeg enormt træt. Nytårsaften spiste vi seks mennesker sammen, og der blev jeg nødt til at trække mig engang imellem, siger Mette Nielsen.

Ikke alene

Ifølge formanden for Høreforeningens lokalforening i Aarhus så er Mette Nielsen ikke alene med at føle sig isoleret som følge af sit høretab.

- Den yderste konsekvens er jo, at man slet ikke går ud mere. Nogle har svært ved at deltage i både sociale og faglige arrangementer. Det er virkelig et stort problem, for man bliver så ensom, siger Sanne Lauridsen.

I Høreforeningen kender de også til de lange ventelister, og det er noget, som deres medlemmer bliver dybt frustrerede over

- Jeg har ugentlig kontakt, med folk der siger: Hvad skal vi gøre, og hvad kan vi gøre? Det er håbløst, siger Sanne Lauridsen.

Generelt faldet

I Region Midtjylland er ventetiderne generelt faldet, hvis man ser på de seneste fem år.

Et af de initiativer, som Region Midtjylland har gjort brug af, er en midlertidig aftale med de praktiserende ørelæger, der har behandlet patienter med ukomplicerede høretab. Men den aftale ophørte i sommer.

- Som vores økonomi ser ud i regionen lige nu, så kan jeg ikke se, at det er en mulighed, og det er i hvert fald ikke med i årets budget, for der måtte vi jo ud og spare ret alvorligt, siger Annette Roed (S), der er næstformand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland.

Hospitalsudvalget har nu har bedt om en handleplan på høreområdet.

- Vi har bedt administrationen om at undersøge, hvordan vi kan nedbringe ventetiden på høreområdet i størst mulig udstrækning, med de midler vi nu har, siger Annette Roed.

FAKTA: Så lange er ventetiderne

Region Nordjylland: Op til 80 uger

Region Midtjylland: Op til 52 uger

Region Sjælland: Op til 40 uger

Region Syd: Op til 34 uger

Region Hovedstaden: Op til 26 uger

Kilde: Sundhedsdatastyrelsen

Powered by Labrador CMS