Mystisk hæveautomat hvidvasker narko-penge

Siden slutningen af august har hæveautomaten stået parkeret ved indgangen til Pusher Street på Christiania

Udgivet Opdateret

En mystisk hvid varevogn med en indbygget hæveautomat ved Christiania kan bruges til at hvidvaske pushernes penge.

Det siger seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet til Dagbladet Information. Han har tidligere været medlem af Finans Danmarks såkaldte Hvidvask Task Force.

Helt åbenlyst hvidvasker den mobile pengeautomat narko-penge.
Helt åbenlyst hvidvasker den mobile pengeautomat narko-penge.

- De kriminelle får jo hvidvasket deres penge, hvis de kan lægge deres kontanter i automaten. På den måde kan de få deres penge ind i det finansielle system, siger han til mediet.

Er imod det

Siden slutningen af august har hæveautomaten stået parkeret ved indgangen til Pusher Street på Christiania.

Stærkt imod lokale christianitters ønske. Talsperson fra Christiania Hulda Mader har over for TV 2 Kosmopol tidligere udtalt, at automaten nær Pusher Street er som et "slag i ansigtet på os".

Både Nordea og Danske Bank har meddelt, at de vil lukke deres hæveautomater, for at bekæmpe økonomisk kriminalitet på Fristaden. Men den mobile hæveautomat, som tilsyneladende ingen vil kendes ved offentligt, bliver stående dag for dag.

Kræver ikke tilladelse

Finanstilsynet har oplyst til TV 2 Kosmopol, at det ikke kræver en tilladelse at opstille og drive en hæveautomat i Danmark.

Tilsynet har derudover forklaret Information, at det er ejeren selv, der ifølge hvidvaskloven har ansvar for at overvåge mistænkelige transaktioner og indberette til myndigheder, hvis der er mistanke om hvidvask.

Powered by Labrador CMS