Nu får du lov at dø

Flere skal med en lovændring have lov til at dø i overensstemmelse med deres eget ønske

Udgivet Opdateret

De fleste er taknemmelige ved tanken om at blive genoplivet ved et hjertestop.

Men ikke alle, og derfor skal det være muligt for flere på egen hånd at tage stilling til det etiske spørgsmål på sundhed.dk.

Med MitID eller et papirdokument bliver det fra næste år muligt for dem, der er fyldt 60 år, selv at bestemme.

Respekt for den enkeltes valg

Er forsøg på genoplivning fravalgt, vil det kunne ses digitalt af ambulancereddere, læger og sundheds- og plejepersonale.

- Vi skal respektere den enkeltes eget valg, og hvis en borger over 60 år ikke ønsker at blive genoplivet efter et hjertestop, er det min holdning, at man skal acceptere det ønske, udtaler sundhedsminister Sophie Løhde (V) i en skriftlig kommentar.

Hos Ældre Sagen har den lovsikrede ret længe været efterlyst. I dag gælder muligheden for fravalg kun dem, der er i et behandlings- eller sygdomsforløb.

Tatovering

- Nu får alle fra 60 år muligheden. Det er en styrkelse af selvbestemmelsesretten, siger seniorkonsulent Anna Wilroth.

For nylig er en 81-årig kvinde, Kirsten Andersen fra Hadsten, stået frem i medierne med en tatovering, "Vil ikke genoplives", over brystet.

Hendes værste mareridt er at blive genoplivet efter hjertestop og ikke længere være sig selv.

Frygter at ende som "grøntsag"

Den frygt er hun ikke alene om, siger Anna Wilroth, som jævnligt hører ældre fortælle, at de frygter at ende som en "grøntsag".

Også Lægeforeningen og Hjerteforeningen er positive over for at give flere retten til at bestemme over eget liv.

Men de advarer mod at sætte lighedstegn mellem genoplivning og en tilværelse som "grøntsag".

- Sådan kan det risikere at blive, men man skal huske, at det går rigtig godt for mange. Det afhænger af, hvor hurtigt man får hjælp, og hvilken hjælp man får, siger Klaus Peder Klausen, der er formand for Lægeforeningens etiske udvalg.

Betænkeligheder

I Hjerteforeningen har professor og forskningschef Gunnar Gislason, trods en generel positiv indstilling, betænkeligheder.

Han mener, at aldersgrænsen skulle være højere end 60 - hellere 70 eller 75 år.

- De fleste i 60'erne er sunde og raske. Langt de fleste i den alder får et godt liv efter hjertestop. Tre ud af fire erhvervsaktive vender tilbage til deres job, siger Gunnar Gislason.

- Der må ikke herske tvivl 

Inden lovændringen træder i kraft, opfordrer han myndighederne til at gå ud med en oplysningskampagne.

Den bør ikke kun henvende sig til målgruppen, men til hele befolkningen, så det sikres, at vidner til et hjertestop altid handler.

Hjerteløbere skal redde liv

Hvis du er over 18 år, kan du blive hjerteløber i Region Hovedstaden og Region Midt, og være med til at redde liv. Det er Trygfonden, der står bag projektet – og du kan læse mere om det herunder:

  • Som hjerteløber er du med til at øge chancen for, at flere kan overleve et hjertestop.
  • Når du har tilmeldt dig som hjerteløber via Hjerteløber-appen kan du blive alarmeret, hvis der sker et hjertestop i nærheden af dig i Region Hovedstaden eller Midt.
  • Hvis du accepterer missionen, vil du blive bedt om en af følgende opgaver:
  • Løb til adressen med formodet hjertestop og begynd hjertelungeredning
  • Hent en hjertestarter, bring den til adressen og anvend hjertestarteren
  • Du tilmelder dig og modtager alarmer via Hjerteløber-appen, som du downloader i App Store eller via Google Play. Vi anbefaler, at du føler dig hjemme i livreddende førstehjælp, inden du tilmelder dig.

Kilde: Trygfonden

- Overværer man et hjertestop, eller bliver man tilkaldt som hjerteløber, må der aldrig herske tvivl om, at man skal begynde genoplivning. Ingen må holde sig tilbage, af frygt for at forsøg på genoplivning er fravalgt, siger Gunnar Gislason.

Fra 2024 bliver det muligt for personer fra 60 år at gå ind på sundhed.dk og fravælge forsøg på genoplivning efter hjertestop. (Arkivfoto).
Fra 2024 bliver det muligt for personer fra 60 år at gå ind på sundhed.dk og fravælge forsøg på genoplivning efter hjertestop. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS