-Patienter er blevet svigtet

Statsminister Mette Frederiksen kalder det 'en alvorlig situation' at kræftpatienter i Aarhus har ventet for længe på en operation

Udgivet Opdateret

Det er helt og aldeles uacceptabelt, at patienter har ventet for længe på at blive opereret for tarmkræft.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag på et pressemøde i Statsministeriet på Christiansborg.

- Det er en alvorlig situation, og det er et tillidsbrud, der i vores øjne er uacceptabelt, siger hun på pressemødet, hvor hun præsenterer Sundhedsstrukturkommissionen.

Sag fra Region Midtjylland

Meldingen fra statsministeren kommer efter en sag fra Region Midtjylland. Her er det kommet frem, at 293 kræftpatienter har ventet længere på operation på Aarhus Universitetshospital (AUH), end de skulle.

Der er tale om komplekse kirurgiske patienter med kræft i mavetarm-regionen. Det fremgår af en redegørelse fra regionen.

- Det siger sig selv, at bliver man ramt af en livstruende sygdom, så skal man være sikker på at kunne få den behandling, der er nødvendig.

- Det har berørt os alle sammen, og det skal der rettes op på, siger Mette Frederiksen.

Løkke er bekymret

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) er ligeledes bekymret over historien fra Region Midtjylland.

- Der er også store udfordringer, og jeg må sige, at jeg blev meget påvirket af de udsendelser, der var i sidste uge på DR, hvor man kunne fortælle, at 200 kræftpatienter i Midtjylland havde ventet for længe.

- Og det så efterfølgende er kommet frem, at det kan man også se i andre regioner. Det understreger bare en pointe, at man skal passe på med at hvile på gårsdagens bedrifter.

- Vi er i risiko for at tabe nogle af de gode resultater, hvis ikke vi handler, siger han.

Genopretningsplan

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) fremlagde i sidste uge en genopretningsplan for kræftområdet.

Planen indeholder fem initiativer, herunder at Sundhedsstyrelsen inden 1. juni skal gennemgå ventetider, kapacitet og overholdelse af ventetider på kræftområdet i alle landets fem regioner.

Derudover skal regionerne inden udgangen af april gennemgå, hvordan de informerer kræftpatienter om deres rettigheder, og om regionerne lever op til deres pligt om at afsøge andre behandlingsmuligheder, hvis ventetider ikke kan overholdes.

Statsminister Mette Frederiksen (S).
Statsminister Mette Frederiksen (S).
Powered by Labrador CMS