Præsten som ulovligt skjulte flygtninge

Den tidligere sognepræst Leif Bork Hansen blev landskendt for at skjule flygtninge, hvilket han senere modtog en dom for. Onsdag den 3. august fylder han 80 år

Udgivet Opdateret

Det ses indimellem, at folkekirkens præster blander sig i den førte politik, men Leif Bork Hansen har uden tvivl været en af de mest vokale i sin kritik af særligt flygtningekursen.

Især har han været kritisk over for asylcentrene, som han mener har en nedbrydende virkning på mennesker, og selv er han kendt for at have skjult udviste flygtninge, hvilket han senere blev dømt for.

Leif Bork Hansen, der fylder 80 år den 3. august, skjulte i 1999 29 serbiske flygtninge rundt omkring i Danmark, blandt andet i sit eget hjem og hos sin bror.

Der var dem, som så Leif Bork Hansen som en helt, og dem, som kritiserede ham for at underminere asylsystemet. Onsdag den 3. august fylder den kontroversielle præst 80 år. (Arkivfoto).
Der var dem, som så Leif Bork Hansen som en helt, og dem, som kritiserede ham for at underminere asylsystemet. Onsdag den 3. august fylder den kontroversielle præst 80 år. (Arkivfoto).

Som præst mente Leif Bork Hansen ikke, at han kunne prædike om den barmhjertige samaritaner og samtidig ikke lukke dem ind, der bankede på hans dør.

Handlingen delte vandene i den danske befolkning.

Der var dem, som så Leif Bork Hansen som en helt, og dem, som kritiserede ham for at underminere asylsystemet.

Hærværk mod hans hjem

Nogle af hans største kritikere viste ikke kun deres utilfredshed verbalt, men også i form af hærværk mod hans hjem.

De udviste asylansøgere, som han holdt skjult, undgik at blive sendt tilbage til usikre forhold. Leif Bork Hansen endte med at blive dømt.

20 dages betinget hæftestraf og 7500 kroner i bødestraf lød dommen på.

Leif Bork Hansen lagde i 2012 sin præstekåbe på hylden og trak sig tilbage fra sit virke for at nyde tilværelsen som pensionist.

Han er siden da fortsat med at hjælpe asylansøgere i kontakten med myndighederne.

Det har han blandt andet gjort som medlem af foreningen Bedsteforældre for Asyl, og han er stadig aktiv i sin kritik af den danske flygtningepolitik.

Far til to børn

- Jeg synes, det har været et enormt vigtigt opgør. Og det undrer mig selvfølgelig også, at kirken ikke i højere grad har turdet sige fra.

- Det burde være en selvfølge, at den officielle kirke siger fra, og det er et troværdighedsproblem, siger Leif Bork Hansen.

Ud over asylengagementet har han brugt de sidste ti år som pensionist på at lære italiensk, og han nyder i dag at dykke ned i både sprog og kultur.

Leif Bork Hansen er gift og far til to børn.

Powered by Labrador CMS