Professor: Sådan får du supersæd

- Det er aldrig for sent at gøre noget ved din sædkvalitet, lyder budskabet fra en professor

Professor Peter Humaidans budskab er, at mænd faktisk selv kan gøre noget for at forbedre deres sædkvalitet.
Udgivet Opdateret

Mængden af sædceller hos vestlige mænd i Europa, Nordamerika, Australien og New Zealand er faldet mere end 50 procent over en periode på 40 år. 

Man er gået fra 90 procent fra 90 millioner sædceller per milliliter, til 40 millioner per milliliter over en periode på 40 år. 

Det viser en undersøgelse blandt næsten 30.000 mænd.

- Der er ingen tvivl om, at der i 'western society' er et signifikant fald i sædcelle-antal.

Sådan lyder det fra Peter Humaidan, der er dansk læge og professor med speciale i reproduktiv endokrinologi ved Region Midtjylland.

Han har skrevet en bog, der hedder 'Supersæd', og er blandt de mest citerede forskere i verden på tværs af alle specialer. 

- Så må man spørge sig selv: Hvad skyldes dette? Der er selvfølgelig miljøet, pesticider, ftalater, parabener, kviksølv og luftforurening. 

- Men så er der også 'western lifestyle', siger Peter Humaidan.

Kvantitet versus kvalitet

Han forklarer, at de lande vi kigger på her alle sammen har en 'vestlig livsstil', og det indbefatter oftest rimelig meget alkohol, meget koffein, meget protein, få grøntsager og meget lidt motion.

Ifølge professoren handler det om kvantiteten af sædceller versus kvaliteten af sædceller.

For mens kvantiteten hænger sammen med ydre faktorer, som man ikke selv kan gøre noget ved, nemlig de miljømæssige faktorer som pesticider, ftalater, parabener og luftforurening, så handler kvaliteten af sædcellerne om vestlige mænds livsstil, og det kan man faktisk gøre noget ved. 

- Hvad kan vi små mennesker gøre, fordi vi snakker altid om miljøet? Der plejer jeg at sige, jamen det er der forhåbentlig nogle politikere, der er ved at tage fat i, men det er jo supertankeren. Den er meget, meget svær at vende. 

 - Hvor imod det, man kan gøre selv, er jo speedbådene, siger Peter Humaidan.

DNA-skade

Han synes, det er vigtigt at sige til folk, at det ikke ændrer kvantiteten af sædcellerne at gøre noget ved sin livsstil. 

Men det, man kan gøre selv, kan ændre sædkvaliteten.  

- Kvalitet er jo et spadestik dybere. Det er det, der hedder DNA. DNA-skade. Alle mænd vil have en vis procentdel af deres sædceller, som er DNA-skadede. 

- Jo usundere livsstil, du har, jo mere røg, jo mere koffein, jo mere stillesiddende, jo flere elektromagnetiske bølger, desto højere bliver DNA-skadetallet, siger professoren. 

Elektromagnetiske bølger, hvad kan det være?

- Det kan være mobiltelefoni, computeren, altså mobiltelefonen i lommen hele dagen i mere end fire timer, at sidde stille med computeren på skødet. 

- Der er helt klart undersøgelser, der viser, at der er en sammenhæng mellem DNA-skade og elektromagnetiske bølger. 

'Fantastisk ved os mænd'

Kan man genoprette sædkvaliteten igen?

- Det er jo det, der er fantastisk ved os mænd. Vi laver nye sædceller hver tredje måned. Vi har nogle stamceller, men stamcellerne er rimeligt usårlige i vores testikler. 

- Fra stamcellen og den videre udvikling, der sker, frem til der svømmer en sædcelle ud med en hale på, det er der, hvor følsomheden kommer frem, lyder det fra professoren.

Så en mand er faktisk i stand til - ikke at ændre ret meget på antallet af sædceller, men faktisk at ændre på kvaliteten af sædcellerne i form af mindre DNA-skade.

Det har man lavet en nylig undersøgelse af.

- Det var en lille undersøgelse, hvor vi havde 30 mænd, som allesammen havde et forhøjet dna-skadetal. 

- De blev så bedt om at udfylde et livsstilskema, meget henad det som Sundhedsstyrelsen anbefaler - og så levede de efter den livsstil i tre måneder, og så fik de lavet en ny DNA-test på deres sædceller, siger Peter Humaidan.

Han forklarer, at undersøgelsen viste, at 82 procent af dem, altså mere end to tredjedele af dem, faktisk reducerede deres DNA-skadetal, bare ved livsstils-omlægning.   

- Det er aldrig for sent at gøre noget ved din sædkvalitet, lyder budskabet fra professoren.

SÅDAN FORBEDRER DU DIN SÆDKVALITET

Professor med speciale i reproduktiv endokrinologi ved Region Midtjylland, Peter Humaidan, giver her en konkret forklaring på, hvordan mænd ved egen hjælp kan forbedre deres sædkvalitet.

Det vigtigste er, at man starter med at kigge på sin livsstil tre måneder før, man vil gøre sin partner gravid.

1: 

Rygning. Skrot det. Rygning er den værste synder. Her snakker vi ikke kun rygning i dag. Så er det skrå, snus, nikotinposer, nikotintyggegummi. Alt med nikotin.

2: 

Alkohol. Op til maximalt fem genstande om ugen. 'Binge-drinking', at drikke sig 'i hegnet' som mange gør og drikker 15 genstande, det er virkelig skadeligt i den periode.

 3:

Koffein. Koffein er negativt, både for sædcelletal og kvaliteten. Op til maximalt to kopper koffeinholdig væske i døgnet.

4: 

Kosten. Maximalt et halvt kilo forarbejdet protein, spegepølse, oksekød for eksempel, om ugen. Man skal gå meget mere over til fjerkræ og fisk i stedet.

Grøntsagerne: 600 gram om dagen ligesom Sundhedsstyrelsen anbefaler.

5:

Motion. Der er gradforskel på temperaturen inde i testiklen i forhold til resten af kroppen. 

Testiklen forgår som en varmeveksler. Når det er varmt, så udvider pungen sig og når det er koldt, trækker den sig sammen. 

Det er netop for at holde temperaturen koldere inde i testiklen, den er ca. 3,1 grad lavere inde i pungen end udenfor.

Hvis man er meget overvægtig, så er pungen klemt sammen med nogen rimelig brede lår, og så kan den ikke lave varmeudveksling, og så får man større risiko for DNA-skade. 

Varme er negativt for DNA´et.

Undgå stramtsiddende underbukser, brug eventuelt boxershorts, undgå overdreven brug af sauna. En gang om ugen er fint.

Kilde: Professor Peter Humaidan
Powered by Labrador CMS