Region blåstempler på trods af sygdomme

Grindsted-rapport kunne "dokumentere", at det er sikkert at bo i Grindsted trods forurening, sagde Stephanie Lose i pressemeddelelse. Det skete til trods for advarsel fra forskningsleder

Borgere i Grindsted har i årevis været bekymrede for, om man bliver syg af at bo i byen som følge af forureningen fra Grindstedværket, der mellem 1924 og 1976 deponerede giftigt affald og forurenet spildevand flere steder i og omkring byen
Borgere i Grindsted har i årevis været bekymrede for, om man bliver syg af at bo i byen som følge af forureningen fra Grindstedværket, der mellem 1924 og 1976 deponerede giftigt affald og forurenet spildevand flere steder i og omkring byen
Udgivet Opdateret

Citathistorie: Information

En rapport advarede mod at bo for tæt på Grindstedværket. Det ignorerede regionen. 

Region Syddanmark var advaret: Grindsted-rapporten, som regionen havde fået lavet af forskere fra SDU for at finde ud af, om man bliver syg af at bo tæt på Grindstedværket, kunne ikke dokumentere, at det generelt er sikkert at bo i byen. 

Advarslen kom fra forskningslederen bag Grindsted-rapporten selv.

Det viser et udkast til pressemeddelelsen, som Region Syddanmark sendte forbi forskningslederen, og som Information har fået aktindsigt i.

Men det valgte regionen at ignorere og sendte alligevel en pressemeddelelse ud til offentligheden, hvori regionsformand Stephanie Lose (V) slog fast, at "vi nu kan dokumentere, at det generelt er sikkert at bo og færdes i Grindsted".

I udkastet til pressemeddelelsen kommenterede forskningslederen, at "det er et stærkt udtryk, at det kan dokumenteres", at det er sikkert og trygt at bo i Grindsted, sådan som Stephanie Lose påstod i pressemeddelelsen.

- Det er en politisk fortolkning, men ikke noget, rapporten kan dokumentere, fortsatte forskningslederen i sin kommentar.

Ignoreret af region

Men den centrale indvending ignorerede regionen, og Loses bestridte påstand fik altså lov at nå befolkningen i Grindsted, som i årevis har været bekymrede for, om man bliver syg af at bo i byen som følge af forureningen fra Grindstedværket, der mellem 1924 og 1976 deponerede giftigt affald og forurenet spildevand flere steder i og omkring byen.

Derfor igangsatte Region Syddanmark i 2018 en undersøgelse af borgernes sundhed – den såkaldte Grindsted-rapport. 

I lørdagens Information kritiserede en række eksperter regionen for at bruge rapporten til at forsøge at sætte et punktum i sagen, selv om undersøgelsen gjorde flere bekymrende sygdomsfund af sygdomme, der kan være knyttet til forureningen.

Claus Emmeche, lektor på Københavns Universitet og ekspert i forskningsetik, finder det "dybt problematisk", at Region Syddanmark på den måde forbigik forskningslederen bag rapporten.

- Det bekræfter jo, at de giver den en tand for meget for at spinne nyheden om den længe ventede rapport, siger han til Information.

"Opsigtsvækkende"

Også Heine Andersen, professor emeritus på Københavns Universitet, mener, det er opsigtsvækkende, at Stephanie Lose brugte Grindsted-rapporten som dokumentation for noget, forskningslederen bag ellers understreger ikke er tilfældet.

- Region Syddanmark kan have en interesse i at give et billede af, at der ikke er grund til at være nervøse, fordi forureningssagen i Grindsted kan påvirke huspriserne, regionsvalget osv. Det får man jo styrket mistanken om, når de vælger at overhøre forskerens kommentar, siger han til Information.

Trygt at bo i Grindsted

Ifølge Stephanie Lose, der også er formand for Danske Regioner, henviser formuleringen om, at det er trygt og sikkert at bo i Grindsted "til det faktum, at der i undersøgelsen er påvist en signifikant lavere dødelighed i Grindsted i forhold til sammenlignelige byer".

- Men set i bakspejlet, så skal man altid være varsom med at bruge ordet ‘dokumentere’ i sammenhæng med statistiske undersøgelser, siger hun til Information.

Blev ikke informeret

Stephanie Lose fortæller, at hun ikke blev informeret af sit embedsværk i Region Syddanmark om forskningslederens kommentar til ordvalget ‘dokumentere’.

- Ordet indgik i det udkast til pressemeddelelsen, som jeg fik, og jeg var ikke vidende om forskninglederens overvejelse i forhold til den konkrete formulering og tænkte heller ikke selv over den i forbindelse med min egen godkendelse af pressemeddelelsen.

Ingen kommentarer

Stephanie Lose har ingen kommentarer til, at hendes embedsværk har set forskningslederens kommentar, men ignoreret den.

Forskningsleder på Grindsted-rapporten Annette Kjær Ersbøll, som også er professor på Statens Institut for Folkesundhed på SDU, fortæller i et skriftligt svar, at det var "en kommentar", hun kom med.

- Revidering af en tekst, i dette tilfælde en pressemeddelelse, er en proces, hvor mange ofte kommer med kommentarer og forslag. Den endelige version af pressemeddelelsen udarbejdede regionen, og hvilke af mine forslag eller kommentarer, der blev anvendt, var regionens valg. Det er dem, der stod som afsender på pressemeddelelsen, udtaler hun.

Powered by Labrador CMS