Slår alarm: Børn ryger ulovlige e-cigaretter

Børn helt ned til 11 år begynder at ryge ulovlige engangs e-cigaretter. Eksperter advarer om, at brug af nikotin kan føre til alvorlige skader af hjerne

Udgivet Opdateret

Citathistorie: 24syv

Mindst 100 børn og unge i Frederikssund kommune har været i kontakt med de såkaldte Puff Bars, der er ulovlige engangs e-cigaretter. 

Det oplyser Jacob Holm Jørgensen, leder af kommunens Trivsel og kriminalitetsforebyggelse, til 24syv.

Det har fået kommunen til at sende en kraftig advarsel til forældre til børn i 5. til 10. klasse.

“I løbet af juni måned er vi blevet opmærksomme på de såkaldte Puff Bars. Puff Bars er en engangs e-cigaret, der har et design, som i høj grad henvender sig til de helt unge med smagsvarianter som mango, vandmelon, jordbær mv.”, lyder det i brevet, der blev sendt på Aula.

“Foruden indtaget af nikotinen risikerer barnet/den unge at opbygge en vane med at “ryge”. En vane der på sigt kan udvikle sig,” advarer Frederikssund kommune.

Ulovligt at sælge

I Danmark og resten af EU har det siden 1. april været ulovligt at sælge e-cigaretter med andre smagsvarianter end tobak eller mentol.

Dertil kommer, at mange Puff Bars indeholder nikotin, og derfor er ulovligt at sælge og markedsføre til børn og unge under 18 år.

Der er eksempler på, at børn helt ned til 11 år har købt e-cigaretterne
Der er eksempler på, at børn helt ned til 11 år har købt e-cigaretterne

Det er især måden, hvorpå de ulovlige produkter bliver solgt, der får Jacob Holm Jørgensen til at reagere.

- Unge, som er i periferien af de kriminelle miljøer, hvor der bliver handlet med hash, kører denne her sidegeschjæft, hvor de sørger for at skaffe Puff Bars fra nogle lidt ældre unge og sælger dem videre til de helt unge. Vi har eksempler på 11-12 årige, der køber dem. Det er de samme metoder, man ser, når der bliver handlet med euforiserende stoffer, fortæller han.

Også Jørgen Vestbo, der er professor i Lungemedicin og rådsmand i Vidensråd for Forebyggelse er bekymret over den nye trend.

- Jeg synes, det lyder meget ubehageligt og meget alvorligt, siger Jørgen Vestbo.

Rammer hjernen

Nikotin er nemlig særlig farligt for børn og unges hjerner.

- Udover at man ret hurtigt - faktisk utrolig hurtigt - bliver tilvænnet nikotin, så får man også blivende den effekt, at man lettere kan blive afhængig af ting - altså ikke bare nikotin, men også på længere sigt hårdere stoffer eller alkohol. Man har simpelthen fået formet barnets hjerne til lettere at kunne blive hooked på forskellige ting, slår han fast.

Vidste det ikke

Det er Sikkerhedsstyrelsen, der har ansvar for at sikre, at der ikke er ulovlige varer i omløb, og her kendte man ikke til produkterne, før 24syv rettede henvendelse.

Det fortæller Lone Brose, der er udviklingschef i styrelsen.

- Det er meget fint, at vi bliver opmærksomme på de her produkter, for de er ulovlige.

Forhandlerne af de ulovlige engangs e-cigaretter kan nu se frem til en henvendelse fra Sikkerhedsstyrelsen og potentielt en politianmeldelse.

Powered by Labrador CMS