Slår alarm over snus

Vidensråd for Forebyggelse advarer mod børn og unges stigende forbrug af produkter som nikotinposer og snus

Udgivet Opdateret

Mens andelen af unge, der ryger cigaretter, er faldet de senere år, er der til gengæld flere, som bruger alternative nikotinprodukter som eksempelvis e-cigaretter, tyggetobak, snus eller nikotinposer.

Ifølge en ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse har forbruget været støt stigende det seneste årti.

Aktuelt er det hver tredje af de 15- til 29-årige, der bruger mindst ét nikotinprodukt hver dag eller lejlighedsvist.

Halvdelen af dem - i alt 14 procent af aldersgruppen - bruger udelukkende andre nikotinprodukter end cigaretter - især snus og nikotinposer er udbredt.

Bekymrende

Det er en bekymrende udvikling, for nikotin skader børn og unge langt mere end hidtil antaget, lyder det fra professor i lungemedicin Jørgen Vestbo.

- Vi har i mange år gået og sagt, at nikotin ikke er det store problem, og det er det nok heller ikke hos voksne.

- Men hos børn og unge er det et problem. Det påvirker den umodne hjerne langt mere, end vi har troet og frygtet, siger professoren.

Hjerne bygget til
at være afhængig

Han er formand for den arbejdsgruppe under Vidensråd for Forebyggelse, som står bag rapporten.

- Man får skabt en hjerne, der er bygget til at være afhængig - ikke bare af nikotin. Det kan også være af alkohol og stoffer. Man får simpelthen skabt de hjernebaner, der fremmer afhængighed senere i livet.

En anden konsekvens af unges nikotinforbrug er ifølge professoren, at nikotinforbrug hos børn og unge kan give koncentrationsbesvær og øget risiko for at udvikle angst og depression.

RÅDETS KONKLUSIONER

Brugen af nikotinprodukter blandt børn og unge i alderen 15 til 29 år er stigende, lyder det i en rapport fra Vidensråd for Forebyggelse.

Her kan du læse om rådets konklusioner.

* 31 procent af børn og unge mellem 15 og 29 år anvender nikotinprodukter hver dag eller lejlighedsvist.

* Halvdelen af dem, 14 procent, bruger udelukkende alternative nikotinprodukter som for eksempel e-cigaretter, opvarmet tobak, snus eller nikotinposer.

* Over det seneste årti er der sket en støt stigning i forbruget af disse produkter i aldersgruppen.

* Det er især nikotinposer, tyggetobak og snus, der udgør det største forbrug i målgruppen.

* Ifølge Vidensråd for Forebyggelse er nikotin særligt skadelig for børn og unge, fordi deres hjerner endnu ikke er færdigudviklet.

* Nikotin kan fremkalde en slags betændelseslignende tilstand i hjernen, som påvirker modningen af hjernen og forstyrrer dens udvikling.

* Denne tilstand medfører ifølge eksperterne øget risiko for koncentrationsbesvær, depression og angst.

* Der er fastsat en aldersgrænse på 18 år for køb af nikotinprodukter. Det er ulovligt at sælge snus i Danmark.

Kilde: Vidensråd for Forebyggelse, Kræftens Bekæmpelse

Skal sætte bredt ind

Jørgen Vestbo mener, at der skrues på en lang række knapper for at forebygge, at børn og unge får smag for de alternative nikotinprodukter.

- Det, vi ved fra tobaksforebyggelse, er, at man skal sætte bredt ind. Der skal være strukturelle tiltag - at man hæver prisen på produkterne og gør dem mindre tilgængelige. Så skal man huske, at skoletiden ikke bare er røgfri, men også nikotinfri, og sørge for, at det også håndhæves.

Vidensråd for Forebyggelse mener også, at man - ligesom med cigaretter - bør indføre neutrale pakninger på alle nikotinprodukter og forbyde smagsvarianter, så man ikke kan købe nikotinposer med smag af eksempelvis frugt eller cola.

Brug af alternative nikotinprodukter vinder frem hos børn og unge, og nu advarer Vidensråd for Forebyggelse om risiko for hjerneskader. (Arkivfoto).
Brug af alternative nikotinprodukter vinder frem hos børn og unge, og nu advarer Vidensråd for Forebyggelse om risiko for hjerneskader. (Arkivfoto).

Aldersgrænse på 18 år

I brancheorganisationen Nikotinbranchen understreger direktør Inger Schroll-Fleischer, at der er en aldersgrænse på 18 år for køb af nikotinprodukter.

- Branchen bakker op om aldersgrænsen, som producenterne selv satte på produkterne, før det blev et lovkrav. Vi bakker op om initiativer, der skærmer børn og unge mod nikotin i de miljøer, de færdes, og at man hindrer deres adgang til at købe de her produkter, siger hun.

Powered by Labrador CMS