Spis det ikke - solgt over hele landet

Dansk varmrøget ørredfilet solgt i Rema 1000 butikker over hele landet kan indeholde bakterien listeria

Udgivet Opdateret

Fødevarevirksomheden Agustson tilbagekalder varmrøget dansk ørredfilet efter fund af listeria.

Det oplyser Fødevarestyrelsen.

Produktet er solgt i REMA 1000-butikker over hele landet. Det anbefales at kassere varen eller levere den tilbage til butikken, hvor den er købt.

Helt specifikt er der tale om produkter på 80 gram med bedst før dato fra den 8. september og frem til den 10. oktober.

Ikke rar

Listeria er en fødevarebåren bakterie. Bakterien findes overalt og derfor også i mange rå eller let forarbejdede fødevarer.

Bakterien kan forårsage hovedpine, feber, diarré og influenzalignende symptomer.

Kassér fisken, så du ikke ender sådan.

De fleste vil på et eller andet tidspunkt blive smittet med bakterien, men de færreste bliver syge af den.

Kan smitte længe

Symptomer på smitte kan komme få dage efter indtagelsen af bakterien og helt op til to måneder efter. Det er dog oftest normalt at blive syg efter to til tre uger.

Når der er listeria i en fødevare, er det oftest et tegn på, at varen ikke har været varmet godt nok op. Det betyder, at de naturlige listeriabakterier kan overleve.

Mange smittekilder

Det kan også blive overført, efter at det er blevet opvarmet, eksempelvis ved, at der er listeriabakterie på en af maskinerne i produktionsområdet.

Listeria

 • Listeria er en miljøbakterie og kan gemme sig i produktionsmiljøer i fødevarevirksomheder. Listeria kan være et problem i fødevarer med lang holdbarhed ved køletemperatur.
 • Listeria i en fødevare er ofte tegn på, at varen ikke har været varmet nok op, så de naturlige listeriabakterier har overlevet. Listeriabakterier dør ved en varmebehandling til 75 °C.
 • Listeria kan også være tilført en fødevare efter varmebehandling, hvis der er listeria i produktionsmiljøet, fx i slicemaskinen. Det er set for fx koldrøget fisk og gravad fisk, kødpålæg og færdigretter.
 • Listeria er meget robust. Den tåler udtørring og høje saltkoncentrationer, og er derfor svær at komme af med.
 • En infektion med madbakterien Listeria monocytogenes kan give sygdommen listeriose. Listeriose er forholdsvis sjælden sammenlignet med fx salmonellose fra salmonella. Til gengæld er listeriose en meget alvorlig og livstruende sygdom.
 • Normalt bliver ca. 50 personer syge af listeria om året, når der ikke er større sygdomsudbrud. I 2014 var der fx 92 syge, hvoraf de 41 skyldtes et større sygdomsudbrud fra rullepølse.
 • Hvis du er sund og rask og bliver smittet med listeria, bliver du sjældent alvorlig syg af listeria, men du kan få kortvarig diarré eller influenzalignende symptomer. Disse sygdomstilfælde bliver oftest ikke talt med i statistikkerne over sygdom.
 • Hvis du har nedsat immunforsvar, fordi du er alvorligt syg og/eller tager medicin, der dæmper immunforsvaret, har du risiko for at få mere alvorlige symptomer som blodforgiftning og meningitis. Dødeligheden blandt patienter med alvorlige symptomer er ca. 25 %.
 • Er du gravid, er der risiko for, at du kan smitte det ufødte barn. Det kan føre til abort/dødfødsel eller fødsel af et barn med blodforgiftning og/eller meningitis. Du bliver sjældent selv syg af listeria.
 • Symptomerne på sygdom kan vise sig fra få dage efter, at man er blevet smittet og helt op til to måneder efter. De fleste bliver syge efter 2-3 uger.
 • Kontakt din læge, hvis du har mistanke om at være smittet med listeria.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Ifølge Fødevarestyrelsen bliver cirka 50 personer syge af listeria om året.

I Fødevarestyrelsen er et fødevareberedskab, der arbejder med at opklare fødevarebårne sygdomsudbrud. Det gør det i samarbejde med blandt andet Statens Serum Institut og Danmarks Tekniske Universitet.

Powered by Labrador CMS