Størstedelen går syge på arbejde

I en rundspørge blandt HK's medlemmer svarer 61%, at de er mødt på job trods symptomer på sygdom

Udgivet Opdateret

61% svarer i en ny rundspørge blandt HK's medlemmer, at de indenfor det seneste år er taget på arbejde med symptomer på sygdom. 

Det skriver HK i en pressemeddelelse.

Giv kroppen ro

Rundspørgen kommer i kølvandet på en befolkningsundersøgelse fra Sundhedsstyrelsen, der viser, at omkring halvdelen af danskerne er mødt på job eller studie med symptomer på sygdom i løbet af det seneste år. HK har samlet indsigterne i en ny analyse, og tallene bekymrer HK Danmarks næstformand Mads Samsing:

- Når man er syg, er man syg. Så har man ret til ikke at skulle arbejde og i stedet give kroppen ro til at komme sig. Det bør få alarmklokkerne til at ringe, at så mange af os tager syge på arbejde - og give stof til eftertanke hos de røster blandt arbejdsgiverne, der anklager ansatte for at pjække.

Vil ikke belaste kollegaer

Spørger man til, hvorfor medarbejdere møder ind på trods af symptomer, svarer 24% i HK's rundspørge, at de er bange for at komme langt bagud med deres arbejdsopgaver. 23% peger på bekymringen for at give kollegerne ekstra opgaver som den vigtigste årsag til, at de tropper op på arbejdspladsen, selv om helbredet ikke er på toppen.

Ønsket om ikke at belaste kollegerne er også en årsag, som gør sig gældende i Sundhedsstyrelsens undersøgelse. 

Kan ikke tillade sig det

En anden årsag består i, at knap halvdelen ifølge undersøgelsen vurderer, at de kan tage på arbejde uden at smitte andre. 4 ud af 10 svarer, at deres symptomer ikke er slemme nok til, at de kan tillade sig at blive væk.

Sundhedsstyrelsens resultater vidner også om en bekymring for, hvordan kollegaer eller leder vil opfatte en, hvis man melder sig syg. Samtidig viser tallene, at kun halvdelen oplever at have klare retningslinjer på arbejdspladsen for, hvordan man skal forholde sig ved sygdom.

Over halvdelen af de medlemmer fagforeningen spurgte går syge på arbejde.
Over halvdelen af de medlemmer fagforeningen spurgte går syge på arbejde.
Powered by Labrador CMS