Topscorerpris var højdepunkt

Dansk-spanske Thomas Christiansen, der 11. marts fylder 50 år, fik tidlig debut for Barcelona og Spanien

Udgivet Opdateret

Den dansk-spanske fodboldspiller Thomas Christiansen var kun 19 år, da han i sin blot anden A-landskamp for Spanien kom på måltavlen i en VM-kvalifikationskamp mod Litauen i 1993.

Christiansen, der lørdag den 11. marts fylder 50 år, dirigerede endda bolden i mål med hælen, og glæden lyste ud af hans øjne.

Der kunne være lagt i ovnen til en stor landsholdskarriere, men Christiansen fik aldrig flere landskampe for Spanien.

Solgt til FC Barcelona

Han blev født i Hadsund og voksede op i Avedøre, men fordi han havde spansk mor, kunne han stille op for Spaniens landshold.

I ungdomsårene havde han slået sine folder i Hvidovre, Brøndby og B93, inden han som 18-årig i 1991 blev solgt til mægtige FC Barcelona.

Klubben skrev ind i kontrakten, at Christiansen skulle blive spansk statsborger, så han ikke talte med i udlændingekvoten.

Aldrig fast del af "dream team"

Her var han i flere år en habil målscorer på Barcelonas B-hold, men førsteholdet, som dengang gik under navnet "Dream Team" med Johan Cruyff som træner, blev han aldrig en fast del af.

Derimod blev han lidt af en fodboldnomade, da han i årrække optrådte for fem andre spanske klubber blandt andet på flere lejeaftaler.

Christiansen var i 2000 hjemme at vende i Herfølge, som samme år var blevet dansk mester, men allerede året efter drog han på et nyt udlandseventyr, som skulle blive karrierens mest succesrige.

Bombede i Bundesligaen

I tyske Bochum kulminerede han som angriber. Først bidrog han med 17 mål til klubbens oprykning, og i sin første bundesligasæson - 2002/03 - scorede han 21 mål og blev delt topscorer sammen med Bayern Münchens Giovane Elber.

Sæsonen efter blev han solgt til Hannover 96, hvor han havde en fin debutsæson, før skader begyndte at drille. Hannover forlængede ikke kontrakten i 2006, og samme år indstillede Christiansen karrieren som 33-årig.

Gang i trænerkarrieren

Et lille tiår senere fik Christiansen for alvor gang i trænerkarrieren i de cypriotiske klubber AEK Larnaca og Apoel. Sidstnævnte gjorde han i 2017 til mester, og succesen kastede en kontrakt med Leeds United af sig.

Den engelske storklub lå på det tidspunkt i Championship. Christiansen fik cirka otte måneder som Leeds-træner, før han fik silkesnoren efter en serie dårlige resultater.

Siden 2020 har Thomas Christiansen været landstræner for Panama. Her har han kontrakt frem til 2026, hvor håbet er, at han kan føre landet frem til VM.

Thomas Christiansen har været landstræner for Panama siden 2020. (Arkivfoto).
Thomas Christiansen har været landstræner for Panama siden 2020. (Arkivfoto).
Powered by Labrador CMS