Debutrolle var et lykketræf

Folk fik øjnene op for Jessica Lange i hendes første rolle, hvor en kæmpeabe var hendes medspiller

Udgivet

Jessica Lange

Amerikansk skuespillerinde, født 20. april 1948, kendt for roller i film som 'King Kong' og 'Tootsie'.

Har vundet to Oscars, tre Emmys og en Tony Award, og er også Unicef goodwill-ambassadør.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Det startede lidt kejtet for den amerikanske karakterskuespiller Jessica Lange i den ret afklædte kvindelige hovedrolle i 1976 i genindspilningen af aberomancen "King Kong".

Men få er kommet så hurtigt og styrket tilbage som den siden flere gange Oscar-belønnede Lange.

Det skete med glansroller få år efter.

Blandt andet i "Postbuddet ringer altid to gange" over for en liderlig Jack Nicholson, i sællerten "Tootsie" over for en kvindelig Dustin Hoffman og i "Frances" over for en verden, der ikke ønskede stærke, rebelske kvinder.

Den 20. april fylder Jessica Lange 75 år.

Lykketræf

At hun som ung fik rollen i "King Kong", har hun selv kaldt et lykketræf - lige hjemvendt efter studier i pantomime i Paris.

Den amerikanske skuespiller Jessica Lange ved en fest i forbindelse med Oscaruddelingen i marts. Hun fylder 75 år 20. april og har selv modtaget to Oscars. (Foto: Danny Moloshok/Ritzau Scanpix)

Og trods alt bedre end det servitrice-job, hun ellers måtte leve af dengang.

Men hendes efterfølgende karriere fik hurtigt slået fast, at hun ikke kun kunne se yndig ud, men også er en intens skuespiller med ekstremt meget talent.

Kalder rolle "en gave"

Rollen som strandet, frustreret og hot hustru i "Postbuddet ringer altid to gange" har hun selv kaldt en gave, som for alvor fik hende til at tro på sig selv som skuespiller.

I "Frances" fik hun en uafrystelig hovedrolle samt en instruktør og medspillere, som fik hende til at yde det optimale. Det sikrede hende både Oscar- og Golden Globe-nomineringer.

Hendes første Oscar kom dog for hendes birolle i "Tootsie". 

En birolle, der næsten stjal opmærksomheden fra Dustin Hoffman i kjole.

Psykisk ustabil

Siden fulgte en hovedrolle-Oscar for dramaet "Blue Sky" i endnu en rolle som psykisk ustabil hustru.

I mange år efter leverede Lange en lang række intense kvindeportrætter i film som "Sweet Dreams" om countrylegenden Patsy Cline, landbodramaet "Country" og "Kærlighedens grænser ".

Ud over sine to Oscars har hun modtaget tre Emmys og en Tony Award.

På teaterscenen

Siden begyndelsen af 1990'erne har Jessica Lange også spillet teater.

Ofte i ikoniske roller som Blanche Dubois i Tennessee Williams' "Omstigning til Paradis" på Broadway i 1992, Mary Tyrone i Eugene O'Neills "Lang dags rejse mod nat" i London i 2000 og i "Glasmenageriet" af Williams i 2005.

Som 65-årig fik hun et comeback med en hovedrolle i den amerikanske tv-serie "American Horror Story'.

Mor til tre

Hun er stadig aktiv og lige nu aktuel på Broadway i teaterstykket "Mother Play" som stædig matriark med stærke meninger om sine børns gøren og laden.

Selv er hun mor til tre og var først gift med fotografen Paco Grande og siden indtil 2010 samlevende med den nu afdøde skuespillerkollega Sam Shepard.

Jessica Lange er goodwill-ambassadør for Unicef og har været kendt for ikke at lægge skjul på sine politiske holdninger, hvad blandt andre tidligere præsident George W. Bush fik at høre.

Powered by Labrador CMS