Bornholm ramt af voldsomme rystelser

Vinduer og inventar gav sig på klippeøen

Udgivet Opdateret

Bornholms Politi modtag lørdag eftermiddag cirka ti anmeldelser om "jordskælvslignende rystelser" på Østbornholm.

- Vi undersøger forholdet nærmere i tæt samarbejde med relevante myndigheder og giver opdatering, når vi har yderligere, skriver politikredsen i et tweet.

Vagtchef Casper Kristensen uddyber over for Ritzau, at man har modtaget cirka ti anmeldelser, der går på uforklarlige rystelser.

Ingen personskade

Der er ifølge anmeldelserne ingen personer, der er kommet noget til, understreger han.

- Anmeldelserne går på, at folk har oplevet nogle rystelser og noget rungen. Det er ikke noget, der har forårsaget personskade, siger vagtchefen.

Han oplyser, at man er i fuld gang med at undersøge hændelsen nærmere.

Polen

TV 2 Bornholm skriver, at rystelserne angiveligt er lokaliseret til et jordskælv i det nordlige Polen, godt 150 kilometer fra Bornholm.

Bornholms Politi blev kontaktet af flere bekymrede borgere under jordskælvet. (Arkivfoto)
Bornholms Politi blev kontaktet af flere bekymrede borgere under jordskælvet. (Arkivfoto)

Det oplyser lektor Trine Dahl-Jensen fra Geus - De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland - til tv-stationen.

- Jeg kan godt forstå, at I er sådan lidt "Hold da op, kan vi mærke det helt heroppe på Bornholm."

Går godt igennem til Danmark

- Men vi ved fra tidligere rystelser nede fra det område, at de går forbløffende godt igennem til Danmark, siger Trine Dahl-Jensen til TV 2 Bornholm.

Jordskælvet havde ifølge Trine Dahl-Jensen en styrke på 2,3 på richterskalaen.

Jordskælv er Jordens plader der tørner sammen

Læs her, hvordan danske geologer fra Geus beskriver jordskælv:

* Jordens overflade er delt op i en række 50-300 kilometer tykke stive stenplader, der konstant bevæger sig i forhold til hinanden.

* Jordens kontinenter sidder fast på disse plader. Der ligger ufattelige kræfter bag pladernes bevægelser, og det klippemateriale, som pladerne består af, bliver bøjet og vredet.

* Til tider opstår der så store spændinger i klippematerialet, at det pludselig revner, og de to sider af brudfladen forskyder sig i forhold til hinanden med et voldsomt ryk.

* Herved frigives en masse energi, der i form af seismiske bølger spreder sig igennem kloden som ringe i vand. Når de seismiske bølger passerer et sted på jordoverfladen, mærker vi det som et jordskælv.

* Den mest berømte metode til angivelse af et jordskælvs størrelse er udviklet af den amerikanske seismolog Charles F. Richter, som har lagt navn til richterskalaen. Det er den nok mest kendte jordskælvsskala.

* Richterskalaen er udviklet til at sammenligne størrelsen på jordskælv i Californien. Den er tilpasset de særlige geologiske forhold, der er i Californien.

* Ved især meget kraftige skælv andre steder i verden anses richterskalaen i dag ikke som den bedste.

* Momentmagnitudeskalaen bruger flere fysiske parametre til at udregne et såkaldt Mw-tal, som er et udtryk for skælvets størrelse.

* Mw-tallet udtrykker, hvor meget energi der er blevet udløst ved skælvet. Mw-tallet kan sammenlignes for alle typer af jordskælv.

* Momentmagnitudeskalen anvendes i dag ved alle mellemstore og store jordskælv.

Kilde: De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

Tv-stationen skrev tidligere på eftermiddagen, at beboere langs den bornholmske østkyst har observeret "dumpe drøn og rystelser, som får døre og inventar til at ryste og klirre".

Powered by Labrador CMS