Chok over knallert-straf

Manden troede, at han kørte på en el-cykel. Men det gjorde han ikke

Udgivet Opdateret

En 35-årig mand fik sig en en ubehagelig overraskelse, da han blev standset af en færdselspatrulje på et tohjulet køretøj på Roskildevej i Rødovre.

Han mente selv, at det var en el-cykel, som han kørte på. Men det viste sig altså at være en stor knallert. 

Her over et år senere har Retten i Glostrup idømt manden en frihedsstraf for blandt andet at køre uden kørekort på en stor knallert, som ikke var typegodkendt eller forsikret.

42 km/t uden brug af pedaler 

En fartmåling på et rullefelt afslørede, at køretøjet kunne køre hele 42 km/t uden brug af pedaler.

En bilinspektør konkluderede, at det skulle kategoriseres som en registreringspligtig stor knallert. 

Ifølge anklagerfuldmægtig Helena Lyngsø Bengtsen virkede den 35-årige oprigtigt overrasket over dommen, fordi han troede, at han havde købt en el-cykel. 

Straffen lød på 40 dages betinget fængsel med vilkår om 60 timers samfundstjeneste inden for seks måneder samt en bøde på 5.500 kroner.

Straffen lød på 40 dages betinget fængsel samt en bøde.
Straffen lød på 40 dages betinget fængsel samt en bøde.

HER ER REGLERNE

En el-cykels el-hjælpemotor må højst have en effekt på 250 watt og kun afgive effekt, når cyklens pedaler eller lignende samtidigt betjenes ved hastigheder op til 25 kilometer i timen. (Bekendtgørelse om cyklers indretning og udstyr m.v. af 28. juni 2016 § 27, stk. 2, og stk. 4).

En speed pedelec er en el-cykel, hvor el-hjælpemotoren må afgive effekt ved hastigheder op til 20 kilometer i timen uden at pedalerne samtidigt betjenes og må afgive effekt ved hastigheder op til 45 kilometer i timen, når pedalerne samtidigt betjenes. En speed pedelec skal være typegodkendt i EU. (Bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs af 1. juli 2018 § 1, stk. 1 og stk. 2).

En knallert er et to- eller trehjulet køretøj med en forbrændingsmotor med et slagvolumen på ikke over 50 cm3 eller med elmotor og med en konstruktivt bestemt maksimal hastighed på højst 45 km i timen. Knallerter inddeles i stor knallert med en konstruktivt bestemt maksimal hastighed på over 30 km i timen og lille knallert med en konstruktivt bestemt maksimal hastighed på højst 30 km i timen. (Færdselslovens § 2, stk. 7).

Kilde: Københavns Vestegns Politi
Powered by Labrador CMS