Efter 16-årigs forsvinden: - De unge gemmer vodkaflasker i gågaden

Natteravn: Unge i Helsingør giver den gas efter corona, og drikker sig fra sans og samling

Udgivet Opdateret

Jesper Ravn Geisler er natteravn i Helsingør. 

32 gange om året vader han gader og stræder tynde sammen med sine 'kolleger' for at samle sanseløst berusede teenagere op, inden de kommer rigtig galt afsted. 

Men de er desværre ikke natteravne nok til at tage sig af alle tilfælde. 

De er kun tre 'ravne', der tager tjansen, og derfor går de kun tre ad gangen fredag aften og nat mellem klokken 22 og 02. 

Hvad er det så I oplever i de timer?

 - Jamen, der oplever vi jo, at når de kommer på Retro (diskotek i Helsingør red.), så kan de godt have drukket sig fra sans og samling. De kan jo ikke købe noget inde på Retro, siger Jesper Ravn Geisler til newsbreak.dk. 

Det var netop efter en bytur på Diskotek Retro i Helsingør, at den 16-årige Frederik fra Hørsholm forsvandt i weekenden.  

Mandag fandt Nordsjællands Politi en død person i vandet i Helsingør Nordhavn, som de formoder er Frederik.  

 Men politiet afventer svar på retsmedicinske undersøgelser for at få identiteten fastslået. 

- Har I hørt nogle af de unge sige, altså dem under 18, at der er blevet udskænket alkohol til dem inde på Retro? 

- Nej, det har vi ikke. Vi oplever jo, at de gemmer deres alkohol ude i gågaden, og i kælderskakter og sådan nogle ting, og så går de derud og tager en slurk eller to, ren vodka, og så går de ind igen. 

- Så blander de det op med den sodavand, de kan købe derinde. Det er måske en hardcore måde at gøre det på, men det er sådan, de gør det,  siger Jesper Ravn Geisler.

FAKTA FRA RESTAURATIONSLOVEN

Forbud mod servering af stærke drikke

§ 29 På serveringssteder er det forbudt enhver at servere eller lade servere, herunder gennem automater, stærke drikke for personer, der

1) ikke er fyldt 18 år, eller

2) om hvem der er grund til at antage, at de ved yderligere indtagelse af stærke drikke vil give anledning til fare for sig selv eller fare eller ulempe for andre.

Kilde: Danske Love

Efterladt til sig selv

De unge gør det ret åbenlyst, for de ved godt, at ravnene er 'byens ven', så de kommer ikke med en løftet pegefinger. 

- Kan du nævne eksempler på, hvad der sker, når de bliver så fulde? 

- Jamen, de bliver jo bare eskorteret ud af vagterne, og så bliver de bare efterladt udenfor. Så går vagterne ind igen, for de skal jo så ind og hente næste person eller næste hold, og så er de sådan lidt efterladt til sig selv ude på gaden, siger Jesper Ravn Geisler. 

Så prøver Natteravnene at få nogle venner til at komme og hjælpe dem, eller hvis de har en telefon på sig, så får de ringet efter nogle forældre. 

- Retro plejer at være gode til at hjælpe os. Hvis de så har en ung, der kommer ud, og har en garderobeseddel i lommen, så hjælper de os med at få en jakke til dem eller lignende, siger Jesper Ravn. 

Sejlede rundt

Det er primært i vintermånederne, det foregår på den måde. 

- I oplever ikke noget vold, eller nogle, der bliver så fulde, at de bliver bevidstløse nærmest?

- Joh, det kan vi godt. Lige da Retro åbnede var det som om, at der skulle en 'prop af en flaske'. Der sejlede de rundt alle steder jo. 

- Hvis vi ringede efter en ambulance, hvor de var helt væk, bevidstløse, så fik vi bare at vide af dem inde på 112, at: 'De skal bare sove branderten ud, bare lad dem være'. 

- Skal vi lade dem være i minus en grad eller, hvad har I tænkt jer? spørger Jesper Ravn Geisler, der er formand for Natteravnene i Helsingør.

Han oplever, at de unge af og til er så fulde, at de ikke kan spørge dem eller få fat i deres forældre.

Pakket ind i tæpper

- Så oplever I simpelthen, at 112 ikke kommer og henter dem, selv om de nærmest er bevidstløse af druk? 

- Ja, eller så går der tre kvarter eller en time, så står vi med sådan en ung, vi har pakket ind i tæpper, og bare venter en hel time på, at der kommer en ambulance. 

- Kommer de så?

- Ja, de fleste gange kommer de jo, når vi ringer længe nok. Vi har et skidegodt samarbejde med politiet. Hvis politiet så tager 'action' på det, så kan de godt komme i gang, men det er jo bare sørgeligt, lyder det fra Jesper Ravn Geisler. 

 Han forklarer, at hvis de kun er tre 'ravne' på gaden, så er de 'låst fast' i en time på et sted i Helsingør i de tilfælde, og så kommer de ikke rundt, fordi de netop har et stort område at dække. 

Diskoteksejer: Den her sag er så ulykkelig

Newsbreak.dk har forsøgt at få en generel kommentar fra ejeren af diskotek Retro i Helsingør, Finn Byrholt Hansen, om hvad deres politik er for udskænkning af alkohol til unge under 18. 

- Vi har en helt fast politik, og den bliver ikke mindre af den her sag. Jeg udtaler mig aldrig til pressen. Det er kun under corona, jeg har gjort det lidt. Og den her sag er så ulykkelig, og så ømfindtlig, så der kommer intet godt ud af det. Så jeg har absolut ingen kommentar, siger Finn Byrholt Hansen.  

Newsbreak.dk venter også på en kommentar fra Rigspolitiet, der står for alarmcentralen 112 i Nordsjælland.

Powered by Labrador CMS