Køb ikke her: Er livsfarligt

Ny test afslører, at det kan være livsfarligt for børn

Udgivet Opdateret

Farligt legetøj på Temu

18 ud af 19 stykker legetøj fra Temu er vurderet farlige af TIE.

Forbrugerrådet Tænk råder til at undgå køb af børneprodukter på Temu.

Temu har fjernet de 19 farlige produkter fra platformen.

Dansk Erhverv ønsker skærpede regler for legetøjssalg på onlineplatforme.

Denne faktaboks blev genereret af Labrador AI og korrekturlæst af en journalist.

Handelsplatforme med billige varer fra Kina har været populære gennem flere år. Og netop nu er det platformen Temu, der stormer frem herhjemme.

Men en ny undersøgelse minder om, at man skal se sig godt for, inden man køber bestemte produkter.

Farlige for børn

18 ud af 19 stykker legetøj købt fra den kinesiske handelsplatform Temu har vist sig at være farlige for børn. Det konkluderer paraplyorganisationen Toy Industries of Europe (TIE), som har testet produkterne.

Den kinesiske handelsplatform Temu stormer frem i Danmark og resten af verden. Men en undersøgelse viser, at 18 ud af 19 testede stykker legetøj fra Temu er farlige for børn. (Arkivfoto).

Organisationen har vurderet, at legetøjet er farligt på grund af risiko for at skære sig, kvælning eller farlig kemi.

Lad være

Fra Forbrugerrådet Tænk kommer der derfor en klar opfordring til danske forbrugere:

- Vores råd er, at man helt undgår at købe produkter til børn som for eksempel sutter og legetøj fra onlineplatforme som Temu, siger seniorrådgiver Helen Amundsen og tilføjer:

- Faktisk fraråder vi også, at man køber produkter, der kommer i kontakt med fødevarer, uanset om det er til et barn eller en voksen, fordi vi ikke ved, hvilken kemi der er i produktet.

Tænk dig om

Forbrugerrådet Tænk vurderer også, at man bør undgå at købe røgalarmer, cykellygter og andre varer, der har at gøre med sikkerhed, og kosmetik- og plejeprodukter.

- Hvis man har købt nogle af de produkter, skal man tænke sig godt om, før man tager dem i brug - særligt hvis der er tale om produkter til børn, siger hun.

Helen Amundsen peger på, at Temu blot er en af flere handelsplatforme, der formidler salg direkte mellem producenter og forbrugere.

Andre eksempler er Amazon, Wish og AliExpress. Men i Danmark er Temu lige nu en af de mest downloadede apps.

Er fjernet

- Temu er etableret inden for EU i Irland, men agerer blot som formidler og påtager sig ikke de samme forpligtelser som importører og producenter inden for EU, siger hun.

Ritzau har spurgt Temu, om virksomheden er enig i, at 18 af de 19 produkter, som TIE har testet, er farlige for børn.

Temu oplyser gennem sin presserådgiver i Norden, Michael Falk, at alle 19 produkter blev fjernet fra platformen i starten af februar.

Ifølge Temu havde virksomheden selv fjernet 12 af produkterne på baggrund af sin egen produktgennemgang.

Vigtigt for os

- Produktsikkerhed er af største vigtighed for os, og vi har styrket overvågningen af denne produktgruppe og dens krav, skriver Michael Falk.

Ritzau har også spurgt Temu, om alle kunder, der har købt de farlige produkter, er blevet orienteret af Temu om sikkerhedsrisikoen og vejledt i, hvad de skal gøre med produkterne.

Det har Temu ikke svaret på. Men Michael Falk henviser til, at en køber har 90 dages fortrydelsesret og en køberbeskyttelse, hvis en vare for eksempel ikke lever op til beskrivelsen.

Både brancheforeningen Legebranchen og erhvervsorganisationen Dansk Erhverv opfordrer regeringen og myndigheder til at skærpe reglerne for legetøj solgt på for eksempel Temu.

Unfair konkurrence

Når handelsplatforme kan sælge farligt legetøj til forbrugere i Europa, går det først og fremmest ud over forbrugerne, udtaler vicedirektør i Dansk Erhverv Henrik Hyltoft i en pressemeddelelse.

- Men det skaber også en meget unfair og ulige konkurrence for de danske og europæiske virksomheder, der lever op til reglerne, udtaler han videre.

Powered by Labrador CMS