Kræver syv års fængsel for dødsvold

Den 5. marts 2022 i Frederikssund blev 52-årige Kim Hansen udsat for et overfald, der kostede ham livet

Udgivet Opdateret

To 18-årige mænd skal tilbringe en stor del af deres fremtid bag tremmer, hvis det står til senioranklager Martin Vedel Stassen.

Ved Retten i Hillerød argumenterer han tirsdag for en dom på mindst syv års fængsel til to teenagere, der er tiltalt for at have banket 52-årige Kim Hansen til døde i Frederikssund i marts 2022.

De unge mænd på anklagebænken sidder med en seriøs mine og sender indimellem et blik mod nogle af deres pårørende, der sammen med Kim Hansens pårørende udfylder samtlige siddepladser i retslokalet.

Handlede i forening

De to forsvarere har tidligere plæderet for, at der skal ses på mændenes ageren særskilt, men det er anklageren ikke enig i.

- Det er min påstand, at de to herrer handlede i forening og skal dømmes herfor, siger Martin Vedel Stassen i proceduren.

Sagen centrerer sig om et overfald i de tidlige morgentimer den 5. marts 2022 på A C Hansensvej i Frederikssund.

Her skal de to dengang 17-årige drenge have slået og sparket Kim Hansen i en sådan grad, at han efterfølgende døde af sine kvæstelser.

Ville hente MDMA

De to nu 18-årige drenge har ved et tidligere retsmøde forklaret, at de den nat var taget tilbage til Frederikssund efter en aften i byen. Her blev de enige om, at de ville hente noget MDMA, som en bekendt havde gemt til dem ved supermarkedet Lidl.

Samtidig var Kim Hansen på vej hjem fra byen efter en fejring af en FCK-sejr. Han fik øje på de to teenagere, der rodede rundt ved butikken og fik ifølge de tiltaltes forklaring den opfattelse, at de var i færd med at begå indbrud i butikken.

Det førte til mundhuggeri, hvorefter Kim Hansen – ifølge de tiltalte – slog først. Den ene af de tiltalte har erkendt grov vold ved at sparke Kim Hansen to gange i hovedet, mens han lå ned.

Vil frifindes

Selve tiltalen nægter han sig dog skyldig i, da han ikke kan erkende volden, som den er formuleret i anklageskriftet.

Den anden har erkendt at have slået Kim Hansen en enkelt gang og vil frifindes, da han ifølge eget udsagn handlede i nødværge.

Hans medtiltalte forklarede dog under grundlovsforhøret, at han ikke kun slog. Ifølge kammeraten trampede han Kim Hansen fire til fem gange i ansigtet.

Det har de dog siden nægtet i retten.

Trampet i ansigtet

Martin Vedel Stassen mener alligevel, at retten bør lægge det til grund.

- Mens Kim ligger ned, får han spark og tramp i ansigtet. Det har de tiltalte forklaret under grundlovsforhøret - og lidt mindre her i retten, siger han.

Et vigtigt element i sagen er flere Snapchat-videoer, som de to tiltalte har filmet med deres telefoner forud for overfaldet.

Forholdt sig roligt

Her ses det blandt andet, at Kim Hansen skubbes flere gange. De tiltalte har forklaret, at han inden videoerne havde ageret aggressivt over for dem.

- Vi ved ikke, hvad Kim Hansen tænkte i situationen, men på videoen og under alarmopkaldet forholder han sig mere roligt, end de fleste andre ville have gjort, siger Stassen.

Det er uvist, hvornår dommen falder.

To teenagere skal syv år i fængsel for vold, hvis det står til anklagemyndigheden.
To teenagere skal syv år i fængsel for vold, hvis det står til anklagemyndigheden.

§ 244-247 i Straffeloven

Straffeloven har to forskellige paragraffer for voldssager, og derudover to paragraffer, der kan give strafforøgelse. Paragraf 244 er den mildeste af de to – den omfatter der, der også i nogle tilfælde bliver omtalt som simpel vold. Paragraf 245 omfatter vold af særligt rå, brutal eller farlig karakter – det bliver i nogle tilfælde omtalt som grov vold. Paragraf 246 og 247 handler om vold under slærpede omstændigheder. Du kan se den fulde ordlyd af de fire paragraffer her.

  • § 244. Den, som øver vold mod eller på anden måde angriber en andens legeme, straffes med bøde eller fængsel indtil 3 år.
  • § 245. Den, som udøver et legemsangreb af særligt rå, brutal eller farlig karakter eller gør sig skyldig i mishandling, straffes med fængsel indtil 6 år. Har et sådant legemsangreb haft betydelig skade på legeme eller helbred til følge, skal dette betragtes som en særligt skærpende omstændighed.
  • § 246. Har et legemsangreb omfattet af § 245 eller § 245 a, været af en så grov beskaffenhed eller haft så alvorlige skader eller døden til følge, at der foreligger særdeles skærpende omstændigheder, kan straffen stige til fængsel i 10 år.
  • § 247. Begås nogen af de lovovertrædelser, der er nævnt i §§ 244-246, af en person, der tidligere er dømt for forsætligt legemsangreb eller for en forbrydelse, der har været forbundet med forsætlig vold, kan straffen forhøjes med indtil det halve.Stk. 2. Det samme gælder, når en lovovertrædelse som nævnt i §§ 244-246 begås over for en person, der efter karakteren af sit arbejde er særligt udsat for vold.

Kilde: Retsinformation.dk

Powered by Labrador CMS