PET ser skærpet terrortrussel

Krænkelser af islam, herunder den seneste tids koranafbrændinger, kan ifølge PET påvirke terrortruslen

Udgivet Opdateret

Politiets Efterretningstjeneste (PET) vurderer, at den seneste tids koranafbrændinger har skærpet terrortruslen mod Danmark.

Det skriver PET mandag i et skriftligt svar til Ritzau.

- Der er ingen tvivl om, at de seneste koranafbrændinger i Danmark har medført en betydelig negativ opmærksomhed fra blandt andre militante islamister, som har betydning for udviklingen i trusselsbilledet, skriver PET.

Mere alvorlig

Trusselsniveauet fastholdes dog på "alvorlig", hvilket er niveau fire ud af fem.

- Der er derfor ikke tale om, at vi har ændret niveauet, skriver PET.

Med andre ord er truslen mere alvorlig end tidligere, men den er ikke skærpet i en grad, så PET har fundet grundlag for at rykke terrortruslen et niveau op på skalaen.

Niveau fire indikerer, at der er en erkendt trussel, og at der er kapacitet, hensigt og planlægning. Niveau fem kaldes "meget alvorlig", og her er der en specifik trussel samt kapacitet, hensigt, planlægning og mulig iværksættelse.

Fordømmer handlinger

Svaret kommer, efter at der gennem en periode er blevet afbrændt koraner foran ambassader i både Danmark og Sverige, hvilket har vakt vrede i en række muslimske lande.

Den danske udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), har i forbindelse med afbrændingerne af muslimernes hellige bog på dansk jord fordømt handlingerne.

- Disse provokerende og skamfulde handlinger repræsenterer ikke den danske regerings synspunkter, sagde Løkke i sidste uge i et skriftligt citat.

Michael Hamann er chef for Center for Terroranalyse, der hører under PET. CTA oplyser mandag aften, at den seneste tids koranafbrændinger har ført til, at terrortruslen fastholdes på niveau fire ud af fem, men at truslen er blevet øget inden for niveauet. (Arkivfoto).
Michael Hamann er chef for Center for Terroranalyse, der hører under PET. CTA oplyser mandag aften, at den seneste tids koranafbrændinger har ført til, at terrortruslen fastholdes på niveau fire ud af fem, men at truslen er blevet øget inden for niveauet. (Arkivfoto).

Trækker stor opmærksomhed

Men trods en appel om at deeskalere bliver emnet ved med at tiltrække sig stor opmærksomhed og international vrede. Samtidig har der både søndag og mandag været arrangeret nye bogafbrændinger på dansk jord.

Søndag aften kom der en melding fra Udenrigsministeriet om, at regeringen vil et finde juridisk værktøj, der kan forhindre koranafbrændinger foran udenlandske ambassader.

Lars Løkke Rasmussen har desuden talt i telefon med generalsekretæren for Den Islamiske Samarbejdsorganisation (OIC), Hissein Brahim Taha. IOC består af 57 lande.

Lignende i Sverige

På det møde skulle Hissein Brahim Taha have opfordret Danmark til at arbejde for at træffe de nødvendige foranstaltninger for at forhindre en gentagelse.

Det fremgår af en meddelelse fra OIC dateret søndag den 30. juli.

Mandag har repræsentanter fra de mange medlemslande holdt et ekstraordinært møde, og rådet af udenrigsministre har i en udtalelse mandag aften atter "kraftigt" fordømt afbrændingen af koraner i Sverige og Danmark.

I sidste uge oplyste også den svenske sikkerhedstjeneste Säpo, at sikkerhedssituationen var forværret i Sverige på grund af hellige skrifter, der blev vanæret.

Säpo så på daværende tidspunkt ikke anledning til at hæve trusselsniveauet.

PET - POLITIET EFTERRETNINGSTJENESTE

Politiets Efterretningstjeneste (PET) er Danmarks nationale efterretnings- og sikkerhedstjeneste, der blev oprettet i 1939 under Rigspolitichefen. Tjenesten har til opgave at identificere, forebygge og imødegå trusler mod friheden, demokratiet og den nationale sikkerhed i det danske samfund, såvel i Danmark som trusler rettet mod danskere og danske interesser i udlandet.

Fra den 1. maj 2007 til udgangen af 2013 var politimester Jakob Scharf tjenestens chef, men han måtte dog trække sig efter beskyldninger om dyre tjenesterejser og historien om, at Pia Kjærsgaard blev forsøgt forhindret i at besøge fristaden Christiania sammen med resten af Folketingets Retsudvalg.

Den 1. januar 2014 tiltrådte hans afløser, statsadvokat Jens Madsen. Han fratrådte få timer før offentliggørelsen af redegørelse for håndtering af attentatet i København i 2015, med virkning fra 1. juni samme år.

Kilde: Wikipedia
Powered by Labrador CMS