14 hunde aflivet efter frygteligt virusfund: – Det er ubeskriveligt

Hundeejer opfordrer til at udvise agtpågivenhed over for frygtelig smitsom virus. Hun har selv måttet aflive syv hunde.

Lena Manhof Bloch fra Fyn måtte få seks hvalpe – og siden deres mor – aflivet, fordi de var smittet med parvovirus. Privatfoto
Udgivet Opdateret

13 hvalpe og en tæve er blevet aflivet af fynske dyrlæger, efter der er blevet konstateret den frygtelige virus parvovirus i hundene. Derfor advarer ejeren af de syv af hundene nu andre hundejere. Parvovirus er nemlig yderst smitsom og dødelig.

– Det er svært at beskrive. Det er altødelæggende at måtte aflive sine hunde på den måde, fortæller en meget berørt Lena Manhof Bloch fra Otterup til Newsbreak.dk. Fredag traf hun den frygtelige beslutning at lade seks hvalpe racen fransk bulldog aflive. Dagen efter måtte hvalpenes mor Agatha samme vej.

Hos Årslev Dyreklinik advares der ifølge TV2 Fyn ligeledes mod den frygtede virus, der er et sjældent syn i Danmark.

– Vi anbefaler, at alle hvalpeejere og opdrættere udviser stor forsigtighed i forhold til at møde andre hunde og så vidt muligt holder sine hvalpe på egen matrikel, siger Anne Louise Sparvath fra klinikken til TV2 Fyn. Hun aflivede for en måned siden yderligere syv hunde, der også var smittet med parvovirus.

Den rigtige – men svære – beslutning

Parvovirus spreder sig primært gennem afføring, og hunde bliver smittet efter kontakt med andre dyrs afføring eller gennem jorden. Virussen er resistent over for de fleste rengøringsmidler og kan overleve i jord i op til seks måneder.

Den hårdføre natur, som virussen har, betyder, at dyrlæger landet over nu advarer hundejere over alt. Udbruddet på Fyn kan hurtigt sprede sig. Til jv.dk siger dyrlæge Aase Schmidt fra Dyreklinikken i Esbjerg:

– Lige så snart vi hører om et udbrud af parvovirus, så spreder det sig som en steppebrand til de forskellige dyrelæger i Danmark, så vi er forberedt på, at der kan komme problemer.

Netop problemer var det, der mødte Lena Manhof Bloch. I begyndelsen af sidste uge fik en af tæven Agathas hvalpe pludselig en mærkværdig opførsel. Efter flere besøg af og ved dyrlægen kom beskeden.

– Dyrlægen kigger på deres øjne, og så bliver hun helt mærkelig at se på. Hun fortæller mig, at hundene altså er rigtig syge. Der måtte jeg tage den rigtige – men svære – beslutning, siger Lena til Newsbreak.dk. Hvalpene – alle seks – måtte aflives. Også tæven Agatha måtte aflives. Hendes immunforsvar var for svækket efter et akut kejsersnit, og hun har slikket hvalpenes afføring op – dyrisk instinkt at rydde op efter sine unger.

Kan vaccineres

Hvis en hund er smittet med parvovirus, vil den efter fire til 14 dage blive utilpas, lide nedsat appetit, kaste op og få blodig diarré.

Ifølge TV2 Fyn kan smitten dog – næsten – undgås.

– Hvalpene skal vaccineres, når de er seks, 10 og 13 uger gamle. Vi anbefaler samtidig, at ingen får kontakt til hvalpene før de har fået den første vaccine. Det betyder, at købere ikke kan se hvalpene før de er syv uger gamle, siger Anne Louise Sparvath fra Årslev Dyreklinik til TV2 Fyn.

Lena Manhofs hvalpe var lige fyldt seks uger og således endnu ikke vaccineret. Hun føler, at manglende oplysning og ligegyldighed hos hundejere har kostet hendes syv franske bulldogs livet.

– Der er alt for lidt oplysning om, hvordan dette smitter. Blandt andet kan virussen sidde i tøj og på hænder. Vores hunde er stensikkert blevet syge efter et besøg af andre hunde, der har været smittet, siger hun til Newsbreak.dk.

(artiklen fortsætter under videoen)

Her kan du se de seks hvalpe i fuld vigør, før de blev syge.

Parvovirus i hunde

– Virussen er særlig farlig for ikke-vaccinerede hunde.

– Dødeligheden er på 80 til 95 procent.

– Sygdommen bryder ud fire til 14 dage efter smitte.

– Symptomerne på smitte er nedsat appetit, opkast og blodig diarré.

– Virussen kan overleve op til et halvt år i jorden

– Parvovirus er resistent i omgivelserne og dræbes ikke af almindelige rengøringsmidler.

– Man skal aldrig lade hvalpe komme i kontakt med uvaccinerede hunde eller komme steder, hvor der færdes mange hunde, som man ikke kender vaccinationsstatus på.

– Smitten kommer via afføring og via afføring på jorden og i omgivelserne, hvor en smittet hund har haft diarre´.

– Virus kan således spredes med jord, fodtøj, poteaftryk og fra pelsen.

– Parvovirus kan også smitte via menneskers tøj og andre genstande som eksempelvis tasker.

Kilder: TV2 Fyn/Falke Dyreklinik

Parvovirus findes ofte i hunde, der kommer til Danmark fra udlandet.

– Vi anbefaler samtidig, at alle hunde, der er importeret til landet får de tre vaccinationer. Vi regner med at parvovirussen er kommet til Fyn fra udlandet, og vi kan ikke stole på de udenlandske pas, siger dyrlægen fra Årslev til TV2 Fyn.

Dødeligheden ved infektion med parvovirus er 80 til 95 procent. Lena Manhofs tæve Agatha var vaccineret mod den frygtede virus, men immunforsvaret efter det akutte kejsersnit kunne ikke holde til den konstante smittefare fra hvalpene. Antistofferne fra hendes vaccination kunne ikke overføres til de seks hvalpe, da hun ikke selv var i stand til at producere mælk til dem.

Powered by Labrador CMS