300 ramt hvert år: Tjek nødderne for kræft

Tjek nødderne en ekstra gang. Foto: Iris/Scanpix
Udgivet Opdateret

Hvert år får omkring 300 danske mænd konstateret testikelkræft. Læs her, hvordan du selv kan opdage tegn på celleforandringer.

Kræft i testiklerne er den kræftsygdom, der oftest rammer mænd mellem 15 og 40 år. Men heldigvis ender 95 procent med at blive helbredt igen efter at have fået stillet diagnosen.

Chancerne for at blive helt rask bliver større, når mænd lærer at undersøge deres testikler selv, så lægerne kan iværksætte en hurtig behandling, hvis der er tale om testikelkræft.

Ifølge læge ved Kræftens Bekæmpelse Elisabeth Kjems har mænd dog en tendens til at tøve med at gå til lægen, selvom noget virker anderledes.

– Mænd har ofte en meget praktisk forklaring på, hvorfor noget ikke er som det plejer at være. Er der noget, der er hævet, så venter man måske på, at det går væk igen, og forklarer det med, at man har cyklet langt eller spillet badminton. Der kan godt være tale om betændelse eller væske. Men man bør altså blive undersøgt af en læge, siger hun til Ritzau Fokus.

Kræftens Bekæmpelse opfordrer mænd til at undersøge pungen mindst én gang om måneden. Det kan passende ske i badet, når man er i gang med at sæbe sig ind. Det varme vand gør desuden pungen blød og afslappet.

1) Lad pungen hvile i din hånd og mærk tyngden og størrelsen på dine testikler

2) Brug begge hænder til at undersøge testiklerne, når du sæber dig ind

3) Hver testikel nulres grundigt mellem tommel- og pegefingre. På den måde kan du mærke om noget føles anderledes, end det plejer.

4) Undersøg også bitestiklerne, som ligger på toppen og bag testiklerne. De er langt blødere og snørklede. Og sådan skal de føles.

Hvis testiklerne føles anderledes end de plejer, er det med at få bestilt en tid hos lægen. Det bør ifølge Kræftens Bekæmpelse ske, hvis:

1) Du mærker en knude på en af testiklerne eller bitestiklerne

2) Testiklen bliver hård

3) Testiklen hæver

4) Du får smerter i pungen eller i den ene testikel

5) Der bliver meget stor forskel på de to testikler

6) Den ene testikel føles tungere end den anden

/ritzau/FOKUS

Powered by Labrador CMS