40 gifforurenede æg fundet hos bager

Giftstoffet fipronil er fundet i 40 æg hos en dansk bager, bekræfter Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen fraråder dog fortsat ikke danskere at købe æg i Danmark. Foto: Scanpix.
Udgivet Opdateret

40 kogte, pillede æg, der onsdag blev fundet hos en jysk bager, er forurenet med et giftigt insektmiddel kaldet fipronil.

Det bekræfter Fødevarestyrelsen over for TV2 News.

De giftforurenede æg er dermed en del af en større europæisk fødevareskandale, hvor millioner af æg er blevet trukket tilbage fra butikshylder i blandt andet Holland, Tyskland, Belgien og Sverige.

– Vi kan bekræfte, at det er æg, der stammer fra en af de besætninger i Holland, der er blevet forurenet med det her insektbekæmpelsesmiddel.

– Det er på grund af et firma i Holland, der har svindlet med sprøjtemidler, Nikolas Hove, beredskabschef i Fødevarestyrelsen, til TV2 News.

Forbudt stof

Giftstoffet fipronil bruges mod lus, lopper og mider. Men EU-regler forbyder brug af det direkte på dyr, der skal ende på middagsbordet, fordi det kan være skadeligt for mennesker.

Da sagen blev omtalt tidligere på ugen, oplyste Fødevarestyrelsen, at danske forbrugere trygt kunne købe æg i danske butikker.

– For det første er det stort set kun danske æg, der sælges i danske butikker.

– For det andet er der, efter en uges efterforskning i de to medlemslande samt oplysninger fra EU-Kommissionen, ikke solgt æg fra de berørte besætninger til Danmark, lød det fra styrelsen mandag.

Intet har ændret sig

Fundet af de omtalte æg hos den jyske bager ændrer ikke på Fødevarestyrelsens udtalelser tidligere på ugen.

– Vi har sagt, at de æg, man kan købe i butikkerne som normal forbruger, er primært fra Danmark. Og dem er der ikke nogen fare ved. Det er den samme situation, vi har i dag, siger Nikolas Hove til tv-stationen.

Men Fødevarestyrelsen kan ikke udelukke tilfælde som onsdagens fund.

– De æg, der er kommet ind her, er et æggeprodukt – der er gjort noget ved dem, og der kan vi ikke udelukke, der kommer tilsvarende sager senere i det her forløb, siger beredskabschefen.

Han understreger, at styrelsen står klar, hvis der kommer flere forgiftede æg til landet.

 

/ritzau/

Powered by Labrador CMS