40 kilo dynamit fundet ved sommerhus

Politiet og bomberyddere har fjernet 40 kilo dynamit fra et sommerhusområde ved Kollund. Foto: Politiet
Udgivet Opdateret

Bomberyddere har fjernet i alt 40 kilo dynamit fra en sommerhusgrund ved Kollund i Sønderjylland.

Efter et tip, kunne politiet ved hjælp af specialhunde konkludere, at der på en sommerhusgrund ved Kollund var nedgravet ikke mindre end 40 kilo dynamit i jorden ved sommerhuset.

Der blev opsat en sikkerhedszone på 100 meter – svarende til nærmest beliggende ejendom – mens bomberydderne arbejdede med at fjerne den store mængde sprængstof, der formodentlig har ligget i jorden i ganske lang tid.

– Vi fik en henvendelse om, at der muligvis lå en mængde sprængstof i jorden ved sommerhuset, som husets tidligere lejer har gravet ned, fortæller vicepolitiinspektør Jan Lambertsen til Newsbreak.dk.

Tippet viste sig at være korrekt, men da den tidligere lejer – der er afgået ved døden – har haft erhvervsmæssig godkendelse til at opbevare sprængstof, kunne politiet hurtigt konkludere, at sprængstoffet var opbevaret sikkert i jorden. Forsvarligt, men ikke lovligt.

– Det var opbevaret tørt og kunne også køres derfra.

Ingen stor fare

– Der er nogle helt klare regler for opbevaring af den slags sprængstof, og en af dem er, at det skal være forsvarligt bag lås og slå, fortæller Jan Lambertsen.

Det var – ikke overraskende – ikke tilfældet i denne sag, og derfor var hovedfokus at få fjernet dynamitten.

– Det er vigtigt, at vi får det fjernet hurtigst muligt, så ingen falder tilfældigt over det og misbruger det, siger vicepolitiinspektøren.

I forbindelse med fjernelsen af sprængstofferne, opsatte politiet en sikkerhedszone på 100 meter. Grunden lå mellem vand og en skråning, så ved en eventuel eksplosion var der næppe sket skade på andre mennesker.

Bomberydningstjenesten (EOD) har allerede detoneret dynamitten, og da den formodede ejer er død, kan politiet heller ikke sige noget om, hvorfor det lå der, og sagen betragtes også som afsluttet.

– Vi rejser ingen straffesag, slutter Jan Lambertsen.

Powered by Labrador CMS