Advarer: Kan være tegn på tarmkræft

Tegnene kan indikere flere sygdomme. Men særligt tarmkræft er stigende, skriver medie

Læger advarer om, at visse afføringsformer, såsom smal afføring, kan være et tegn på tyktarmskræft.

Det skriver Daily Mail.

Tegn på kræft

En sund afføring ligner typisk en pølse og er enten tynd eller dækket af revner på overfladen. Smal afføring kan dog også indikere kroniske fordøjelsesproblemer som irritabel tarm-syndrom (IBS), divertikulitis og endda kræft. 

Blod i toiletpapiret eller kummen er et tegn på, at man bør kontakte en læge med det samme, da det kan være symptomer på hæmorider, Crohns sygdom og kræft.

Kronisk lidelse

Foreningen "Fight Colorectal Cancer" advarer om, at smal afføring også kan indikere IBS, en kronisk lidelse der fører til mavesmerter, oppustethed, diarré og forstoppelse. 

Det kan også indikere divertikulær sygdom, hvor tarmen bliver snævrere på grund af betændelse i tarmvæggenes lommer. 

Desuden kan tynd afføring være et tegn på obstruktioner som tumorer. Hvis man oplever båndformede afføringer i mere end en uge, bør man søge læge.

Stigende globalt

Blod i afføringen er et almindeligt tegn på tyktarmskræft, som er i stigning globalt, især blandt voksne under 50 år. 

Det forventes, at antallet af tilfælde vil fordobles blandt unge mennesker inden 2030, og at tyktarmskræft vil blive den førende dødsårsag for kræft blandt personer under 50 ved udgangen af årtiet. 

Dette er baseret på data fra JAMA Surgery, som fandt, at tyktarmskræft vil være steget med 90 procent blandt personer i alderen 20 til 34 år mellem 2010 og 2030.

SKREVET MED HJÆLP AF KUNSTIG INTELLIGENS

Denne artikel er lavet med hjælp af kunstig intelligens fra Labrador og efterfølgende kvalitetssikret af en af vores journalister.

Powered by Labrador CMS