Apotekerne skal ikke sælge legetøj og slik

Apotekerne skal ikke sælge legetøj og slik. Arkivfoto: Elo Christoffersen
Udgivet Opdateret

Det skal være slut med at sælge sko, tasker og legetøj hos de danske apoteker.

Regeringens barsler ifølge Politiken med en apotekslov, hvor de enkelte apotekere nu bliver pålagt ikke at sælge de produkter, som ikke »naturligt og hensigtsmæssigt knytter sig til et apoteks virksomhed«, som det hedder i regeringens lovforslag.

Her pålægger sundhedsminister Nick Hækkerup (S) apotekerne at vende tilbage til kerneforretningen med at levere lægemidler og sundhedsfaglig rådgivning til danskerne i stedet for på egen hånd at udvide varesortimentet uden for kerneområdet.

Hos arbejdsgiverforeningen Dansk Erhverv mener man, det er en god idé, fordi apotekerne ikke bør tage kunder og omsætning fra detailhandelen, når de har monopol på salg af lægemidler.

»Vi ved, at salget af varer, der ikke kan karakteriseres som lægemidler, de såkaldte frihandelsvarer, udgør en stigende del af omsætningen på landets apoteker. Men apotekerne nyder jo godt af et monopol, der betyder, at de er sikre på at få en masse kunder ind i butikken, der har brug for medicin,« siger Christian Sestoft, markedschef i Dansk Erhverv, til Politiken og fortsætter:

»Og så kan det ikke nytte noget, at apotekerne udnytter denne kundefordel til at udvide sortimentet i alle mulige andre retninger i unfair konkurrence med detailhandelens butikker og forretninger,« siger han.

Apotekernes salg af frihandelsvarer har gennem en årrække været stigende og udgør i dag cirka 1,7 milliarder kroner ud af en samlet omsætning på cirka 12 milliarder, skriver Politiken.

Ifølge Apotekerforeningen vil det ikke være en økonomisk katastrofe, hvis apotekerne mister en del af varesortimentet. Man afventer fortsat den endelige liste over varer, der skal fjernes fra hylderne, men Apotekerforeningen meddeler, at man ønsker en mere nuanceret liste, end den, der er lagt op til, hvor det kan få konsekvenser for særlige patientgrupper som kræftpatienter og allergikere, hvis enkelte kosmetikprodukter fjernes.

Powered by Labrador CMS